• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Zaustavljen pad zaposlenosti

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da se u Srbiji, prema podacima za mart i april, više ne beleži pad zaposlenosti, što je bio trend od početka ekonomske krize.

Na otvaranju Srpskog parlamenta preduzeća, premijer je istakao da je tokom ta dva meseca ostvaren skoman rast zaposlenosti, za oko 2.000 radnika.

"Ako se ima u vidu da smo od početka krize do marta ove godine u kontinuitetu gubili broj zaposlenih, ovo je prvi dobar signal i nadam se da to nije slučajan događaj već najava novog trenda", rekao je Cvetković.

Prema poslednjim podacima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), tamo je trenutno popisano 750.000 nezaposlenih.



Njihov broj je od početka godine za 2.000 manji u odnosu na isti lanjski period, izjavio je danas direktor te službe Dejan Jovanović.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, on je izneo i podatak da je , prema poslednim raspoloživim podacima Ankete o radnoj snazi, koju sprovodi Republički zavod za statistiku, ukupan broj nezaposlenih 566.000.

Jovanović je naveo da je od početka godine na javnim radovima zaposleno 5.200 ljudi, u okviru programa "Prva šansa" i "Stručna praksa" 7.000 odnosno 5.500 ljudi, dok je kroz subvencije za samozapošljavanje posao našlo njih 3.000, a kroz subvencije za otvaranje novih radnih mesta još 2.000.

Najavljujući da će NSZ u nerednom periodu pojačati aktivnosti na zapošljavanju u nerazvijenim područjima zemlje, on je dodao da će se intezivirati i saradnja sa lokalnim samoupravama.

U junu će biti raspisano i oko 250 javnih poziva, na osnovu kojih se očekuje da bude zaposleno oko 6.000 ljudi, rekao je Jovanović i dodao da će se aktivnije raditi i na otvaranju radnih mesta u Vojvodini, s obzirom na to da je pokrajinska vlada izdvojila 200 miliona dinara za smanjenje nezaposlenosti u Vojvodini.

Jovanović je rekao da zaposleni koji pređu u status nezaposlenih često ne dođu da se evidentiraju kod NSZ-a, jer se pasiviziraju, što predstavlja dodatni socijalni problem, istakavši da je jedna od uloga NSZ-a i drugih državnih organa da aktivira nezaposlene da traže posao.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image