• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A zašto akcize na gorivo nisu smanjene?

Poslanici opozicionih stranaka u parlamentu Srbije ne dovode u pitanje izjednačavanje akciza "po direktivi EU" ali se pitaju zašto se izjednačavaju akcize na domaće i uvozno gorivo na više, umesto na niže, odnosno jeftinije.

Poslanici opozicionih stranaka kritikovali su danas izmene Zakona o akcizama navodeći da će ujednačavanje akciza na gorivo na predloženi način dovesti do njegovog poskupljenja, što će biti novi namet za građane, i pitali zašto akcize nisu smanjene.

Šef Poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da su za LDP neprihvatljive izmene Zakona o akcizama u kome prepoznaju "samo beskrajan politički bezobrazluk Vlade" i dodao da je "Zakon loš i dvostruko štetan".

"Prvo, svi u ovoj zemlji plaćaće skuplje ionako neopravdano skup benzin. Pored toga, u Srbiji se ponovo kompromituje evropska ideja kroz lažno obrazloženje Vlade koja nastoji da izbegne ličnu odgovornost zato što je prinuđena da povećava akcize uz obrazloženje da se time uvode evropski standardi u Srbiju", rekao je Jovanović.

On je dodao da "umesto da sve derivate učini jeftinijim, Vlada je, štiteći ruski monopol, sve učinila neprihvatljivo skupim".

Šef Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić rekao je da je priča o tome da EU tera Srbiju da poveća akcize glupost i pitao zašto se ne smanje akcize.

On je rekao da će povećanjem cena benzina i nafte biti smanjena potrošnja, pa će, samim tim, punjenje budžeta biti manje, a "poskupljenje će za sobom povući povećanje drugih cena".

"Uništiće mnoge privrednike. Cena goriva u Srbiji je neizdrživa sa ovim dohocima i ovakvim stanjem u privredi.
Na današnji dan imate 76.000 firmi u stečaju. Svako poskupljenje energetike povlači sa sobom lanac i haos, uništava i razara srpsku privredu, a posebno selo i sve proizvođače u Srbiji", rekao je Ilić.

Poslanik Poslaničke grupe Napred Srbijo Dragan Šormaz rekao je da je Vlada mogla da smanji akcize za uvozno gorivo, umesto što je ih poveća za domaće.

On je ocenio da je ovo usklađivanje akciza novi namet za građane, kao i da je trebalo da budu smanjene zato što bi potrošnja bila veća.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Radojko Obradović rekao je da će usvajanjem izmena Zakona o akcizama cena motornog benzina biti povećana za 5,8 dinara, a dizel goriva za 2,36 dinara i pitao da li je neko od nadležnih napravio analizu o tome koliko će opasti potrošnja goriva.

On je rekao da je DSS predložio amandman koji predviđa da se "akcize ujednače, ali da se za osnovicu uzme niža cena".

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Stevanović rekao je da za radikale ovaj Zakon i sve ono što se dešavalo od januara do danas predstavlja "promociju političke neodgovornosti", a ono što piše u obrazloženju ovog propisa "politički i ekonomski bezobrazluk".

Poslanici su danas završili razmatranje izmena Zakona o akcizama u načelu, a sednica će biti nastavljena sutra u deset časova, raspravom o amandmanima na Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image