• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić, Ćirić i Dinkić otvorili "Juru" u Nišu

Na otvaranju fabrike "Jura" u Nišu predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Nebojša Ćirić i poslanik Mlađan Dinkić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da samo nove investicije otvaraju kvalitetna radna mesta, čime se stvara politička i privredna perspektiva za našu zemlju i građane.

Tadić je na otvaranju fabrike "Jura" u Nišu istakao da ukupan poslovni ambijent mora stalno da se poboljšava i da poslovna klima mora biti unapređivana, radi privlačenja novih investitora.

"Takav pristup Vlade Srbije treba da obezbedi novu perspektivu za građane i poboljša životni standard", rekao je Tadić.

Predsednik je poručio zaposlenima u "Juri" da čuvajući svoje radno mesto, stvaraju šansu za nova radna mesta u Srbiji, jer će rukovodstvo "Jure" proneti glas o kvalitetu radnika u Srbiji i zemlji koja brine o svojim investitorima.

Tadić je istakao da se privreda u Srbiji pomera na bolje, metalski kompleks raste, razvija se automobilska industrija, stvaraju se nove perspektive i to niko ne može da porekne, niko i ne poriče u međunarodnoj zajednici.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da je otvaranje u tom gradu fabrike "Jura korporacije" dokaz da je "preporod moguć i da je moguć brzo".

Ćirić je rekao da je sa predstavnicima južnokorejanske kompanije "Jura" napravljeno i partnerstvo i prijateljstvo.

"Jura" u Rači već zapošljava 1.330 radnika, u Nišu u ovom trenutku 550, a plan da je u toj niškoj fabrici radi još 1.000 radnika, naveo je Ćirić.

"U Nišu se danas uveravamo uživo u južnokorejansku preciznost i tačnost, ali imamo i primer srpske preciznosti i tačnosti, u pogledu izvodajača radova u izgradnji fabrike i onih koji su ovde našli svoje radno mesto, pokazujući da su po sposobnostima ravnopravni radnicima širom Evrope", naglasio je ministar.

Ćirić je podsetio da u Nišu postoji 22 aktivna projekta u kojima će u narednom periodu posao naći oko 5.000 radnika .

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić rekao je da "Jura" u Nišu gradi još jednu farbriku "Jura eltec", koja će proizvoditi kablove za auto-industriju, a bakar će koristiiti iz RTB Bor.

Prema ranije saopštenim podacima, a toj fabrici će posao nači 300 radnika, investicija je osam miliona evra, a 15 odsto prozvodnje bakra iz RTB Bor će biti iskorišćeno u pogonima "Jure".

Kompanija "Jura" je, preko programa Ministarstva ekonomije o dodeli bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, dobila ukupno 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u fabrici u Nišu.

Investicija južnokorejske kompanije, od ukupno 15 miliona evra, veoma je važna za grad Niš zbog njegove pozicije i strateškog značaja za regionalni razvoj Srbije.

Memorandum o izgradnji fabrike "Jure" u Nišu, u Industrijskoj zoni Donje Međurovo, potpisan je u aprilu 2010, takođe, u prisustvu predsednika Tadića.

"Jura korporejšn" bavi se proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova.

Trenutno "Jura" pokriva više od 60 odsto potreba kompanija "Hjundai" i "KIA motors" za kablovskim instalacijama.

Korporacija "Jura" formirana je 1992. i trenutno poseduje sedam fabrika, jedan istraživački i četiri distributivna centara u Južnoj Koreji, osam fabrika u Narodnoj Republici Kini, pet u Slovačkoj, po jednu fabriku u Vijetnamu, Rusiji, Tunisu...

"Jura" je u aprilu 2010. kupila fabriku „Zastava elektro" u Rači za oko tri miliona evra i, posle obnavljanja, počela je proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju.

Južnokorejska kompanija je u Rači dobila podsticaje za zapošljavanje 1.000 ljudi, koji su iznosili 4.500 evra po radnom mestu, a, prema podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, u fabrici sada radi oko 1.200 ljudi.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image