Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Loup Brefor izjavio je danas da Srbija zaostaje za najvećim brojem zemalja po načinu sprovođenja procedura i primeni projekata Svetske banke.

"Tražimo da, ako ima nekih otvorenih pitanja, ona budu stavljena na sto i rešena", rekao je Brefor za publikaciju "Finansije top" u izdanju beogradskog mesečnika "Biznis i finansije".

Ako se novac od kredita Svetske banke povuče i projekat sprovede za sedam, umesto za četiri ili pet godina, onda će i ljudi koji su korisnici tih programa dobiti nešto sa zakašnjenjem, primetio je Brefor.

Odgovarajući na pitanje da li je ključni problem to što Srbija stalno ima vlade sastavljene od širokih koalicija, Brefor je odbio da govori o političkoj strukturi u našoj zemlji, napominjući da je Svetska banka sprovodila projekte i u drugim zemljama s velikim koalicionim vladama i nije bilo zastoja.

"Zaista ne razumem gde je problem. Možda je u internim procesima koje bi trebalo pojednostaviti, možda se projekti Svetske banke ne smatraju bitnim, pa nisu glavni ili je važnih stvari toliko mnogo da su naši na dnu", kazao je predstavnik Svetske banke u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ukoliko se procenjuje da su ti projekti dobri i veruje se da doprinose kvalitetu života ljudi, onda bi te interne probleme trebalo rešiti da ne moraju stalno da se produžavaju projekti, jer je posle četiri godine od ugovorenog realizovana samo polovina.

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu je istakao da njegova upozorenja "nisu ništa novo" i ponavljaju se godinama.

"Moj prethodnik (Sajmon Grej) je upozoravao na to, naša direktorka (Džejn Armitidž regionalni direktor) je tokom posete prošlog jula ponovila isto, naš potpredsednik je u decembru u Beogradu izrekao isto upozorenje", podsetio je Brefor.

(Tanjug)