• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar "srušile" hartije od vrednosti

Guverner NBS Dejan Šoškić objasnio danas da je nagli pad kursa dinara posledica velikog dnevnog prometa na međubankarskom deviznom tržištu.

Prema njegovim rečima, nestabilnost kursa može se očekivati, kako u trenutku emitovanja tih hartija od vrednosti, kada investitori menjaju devize u dinare da bi kupovali te obveznice, tako i u momentu njihove naplate, kada povećana tražnja za devizama može da utiče na apresijaciju (pad vrednosti) dinara.

"Mi smo upozoravali Trezor Ministarstva finansija da izbegavaju emitiovanje dinarskih obveznica koje imaju valutnu klauzulu, jer to izaziva nestabilnost", kazao je Šoškić.

Šoškić je napomenuo da se nagli pad kursa desio istog dana kada je Ministarstvo finansija najavilo da u narednom mesecu neće izdavati državne zapise, sa valutnom klauzulom, tako da NBS toga dana nije stigla tehnički da interveniše na međubankarskom deviznom tržištu iz svojih deviznih rezervi.

Odgovarajući na pitanje da li se ponovo mogu očekivati nagle promene kursa, Šoškić je rekao da ne očekuje bitnu nestabilnost na deviznom tržištu, napominjući da je glavni cilj NBS finansijska stabilnost i svođenje inflacije ka zacrtanom cilju u 2011. godini, a to je ciljana inflacija od 4,5 plus - minus 1,5 odsto, odnosno najviše šest odsto.

Prema njegovim rečima, NBS je do sada veoma skromno intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, “ali to ne znači da će tako i ostati”.

Šoškić je nagovestio da je cilj NBS da se sa privrednim oporavkom zemlje i jačanjem izvoza, centralna banka povuče iz segmenta intervencija na deviznom tržištu i da kurs slobodno fluktuira, kao i u drugim zemljama. "Mislim da se to neće desiti ipak ove godine, ali Srbija ide u dobrom pravcu", zaključio je Šoškić.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, jedan evro je danas koštao 31 paru više nego juče, kada je srednji kurs 100,6602 dinara za evro.

Od početka godine NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 45 miliona evra, a u ponedeljak i utorak je prodala ukupno 15 miliona evra da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

U ovoj godini domaća valuta je prema evru bila najslabija 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za evro, a najjača 23. maja, kada je evro vredeo 96,7007 dinara.

Dinar je bio najslabiji 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.

Devizni kurs se formira na međubankarskom deviznom tržištu i primenjuje se od 8.00 narednog radnog dana.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image