• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenački Novolajn povlači kapital iz Srbije

Slovenački "Novolajn", većinski vlasnik preduzeća za špediciju i transport "Tranšped - Beograd", najavio je danas da odustaje od izgradnje logističkog centra u Vrčinu, investicije vredne 24 miliona evra.

Vlasnik i direktor "Novolajna" Dušan Plut rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će to preduzeće iz Ljubljane povući kapital iz Srbije, jer im po njemu u Srbiji "nisu zaštićena prava kao stranim ulagačima."

Plut je naveo da će u narednom periodu povući iz "Tranšpeda" kapital vredan oko 11 miliona evra.

On je kazao da godinama traju postupci sudova i tužilaštva, koliko je potrebno i za dobijanje raznih dozvola, dok je "Novolajn", kako tvrdi Plut, ispoštovao sve zakone u Srbiji i socijalni program u privatizaciji "Tranšpeda".

Prema rečima Pluta preduzeću iz Slovenije naneta je velika šeta i ukoliko sudski postupci ne budu rešeni potražiće pravdu i pred međunarodnim sudom u Strazburu.

"Novolajn" iz Ljubljane je postao većinski vlasnik "Tranšpeda" 2005, a krajem 2009. je postao jedini vlasnik tog srpskog preduzeća, koje je bilo jedno od najvećih u bivšoj Jugoslaviji za špediciju i transport.

Plut je naveo da se najveći problem dogodio u prvoj polovini 2006. kada je u novoosnovano privatno konkurentsko preduzeće "Tranšped pro team" prešlo u roku od dva meseca skoro 200 zaposlenih, uključujući ceo menadžment, koji su odveli i najveći broj komitenata - oko 3.000.

To je, prema njegovim rečima, najviše ugrozilo poslovanje preduzeća, koje sada zapošljava svega 10 radnika.

On je rekao da su protivzakonitom i neovlašćenom upotrebom reči "Tranšped" u poslovnom imenu novog preduzeća u zabludu dovedeni komitenti i poslovni partneri.

Plut je rekao da u Srbiji ne postoji odgovarajući privredni ambijent za strane investicije i da se ne poštuje pravni poredak.

Direktor "Tranšpeda" Zvonimir Golubović je rekao da tom preduzeću nema oporavka.

"Tranšped" je osnovan još 1955. godine i posle raspada bivše Jugoslavije preduzeće je imalo organizacione jedinice po svim republikama, sa više od 40 filijala koje su pokrivale sve granične prelaze i carinske ispostave.

Krajem devedesetih godina prošlog veka je bilo zaposleno oko 450 radnika, a znatan deo imovine odnosno nekretnina "Tranšpeda" je ostao je u Hrvatskoj, čiji status i dalje nije rešen.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image