• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Srbija izlazi iz ekonomske krize

Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof izjavio je danas da Srbija izlazi iz ekonomske krize, ali da su visoka stopa nezaposlenosti i poboljšanje uslova za poslovanje glavni izazovi koje treba rešiti.

Berglof je novinarima posle sastanka delegacije od 60 direktora i predstavnika EBRD sa članovima Srpskog poslovnog kluga "Privrednik" kazao da su glavne teme razgovora bile kako da se popravi poslovna klima u Srbiji i omogući da privreda postane konkurentnija.

"Srbija je bila pogođena ekonomskom krizom, prošla težak put i sad izlazi iz krize, iako je ostalo još mnogo izazova, kao što su visoka stopa nezaposlenosti i veliki procenat kredita sa kašnjenjem u otplati", kazao je on.

Berglof je kazao da je u razgovorima ocenjeno i da postoji nedostatak komunikacije između Vlade Srbije i privatnih privrednika.

"Nema dovoljno transpratnosti oko toga kako Vlada koristi resurse i šta radi sa imovinom. Važno je da se stvori prostor za razvoj privatnog sektora i se obezbedi da Vlada ne usporava plaćanje privredi", naglasio je on.

Berglof je istakao da je EBRD prošle godine uložila rekordnih 580 miliona evra u Srbiji i nastaviće i ove godine da finansira projekte u svim oblastima privrede.

Kako je naveo, investicije u poljoprivredu jedan su od prioriteta EBRD u Srbiji, i to u svim fazama: od proizvodnje do prodaje.

EBRD u Srbiji finansira i razvoj saobraćaja, železnice, finansijski sektor, a kako je rekao Berglof srpsko tržište postaje jedno od najvažnijih tržišta za tu banku.

Predsednik kluba "Privrednik" Branislav Grujić ocenio je da dolazak delegacije EBRD u Srbiju može da poveća obim kreditiranja i proširi investicije na nove oblasti.

U Beogradu borave oni koji odlučuju o svakom zahtevu za kreditiranje koje podnose srpske firme i važno je da od privrednika, političara i vlasti dobiju bolju sliku o Srbiji, ocenio je Grujić.

Član Kluba "Privrednik" i vlasnik grupe ITM Toplica Spasojević kazao je da je Srbiji neopohdno tri milijarde evra direktnih investicija godišnje i da se mora započeti novi investicioni ciklus, pre svega u poljoprivredi.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić kazao je da je jedan od zaključaka razgovora bio da su administrativne prepreke i procedure u Srbiji mnogo veći problem nego korupcija.

Država i državna preduzeća još koriste 80 odsto imovine Srbije, ali i stvaraju 80 odsto gubitka privrede, naglasio je Kostić i zatražio privatizaciju.

Klub "Privrednik" okuplja vlasnike najvećih privatnih kompanija u Srbiji među kojima su Miroslav Mišković, Milan Beko, Vojin Lazarević, Zoran Drakulić.

Predstavnici londonske centrale EBRD-a borave u Beogradu u sklopu redovnih konsultacija, čiji je cilj razmatranje investicionih ciljeva Srbije i učešće u projektima EBRD-a.

EBRD je do sada dala Srbiji više od dve i po milijarde evra za razne sektore privrede i pomogla aktiviranje dodatnih ulaganja većih od tri milijarde evra.

EBRD je od ustanovljenja 1991. bila najveći finansijski investor u regionu koji se prostire od centralne Evrope i Zapadnog Balkana do centralne Azije.

Jedan od ciljeva ove banke je da pomogne zemljama u regionu da postanu otvorene, tržišne privrede

Vlasnici EBRD su 61 država, Evropska Unija i Evropska Investiciona Banka (EIB).

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image