• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci mese u Fidelinki

Slovenačko preduzeće "Don Don” zakupilo je Fidelinka pekaru u bankrotu i od ove sedmice u najvećoj industrijskoj pekari na severu Vojvodine počinje da mesi hleb.

Aleš Mozetić, kao zastupnik zakupca, na konferenciji za novinare rekao je da su se odlučili na zakup pekare jer su želeli da se okrenu i snabdevanju tržišta svežim hlebom.

"Zbog toga smo se okrenuli traženju pekara koje su u problemu, a Fidelinka pekara nam je bila interesantna jer ima razvijene resurse, ali nema tržište, koje mi imamo", rekao je Mozetić.

Prema njegovoj najavi, 149 radnika, pretežno angažovanih u proizvodnji, i dalje će raditi, dok je otkaz u Subotici dobilo 13 radnika, kao i deo zaposlenih u Novom Sadu i Beogradu.

Namera zakupca je da u pogon Fidelinka pekare prenese pripremu smrznutih testa kojima snabdeva oko 730 hipermarketa i supermarketa na tržištu.

Kao jak lokalni brend "Fidelinka” će zadržati i snabdevanje grada i okoline svežim hlebom.

Slovenačka kompanija "Don Don” osnovana je 1993. godine, na tržištu je prepoznatljiva po brendu "Tvojih pet minuta”, a u Srbiji je prisutna pod imenom PDM nakon što je 2008. godine stekla većinski udeo u ovom pekarskom preduzeću.

Iako ima proizvodne pogone u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, kao i trgovinske i distributivne centre u Crnoj Gori, BiH i Bugarskoj, po podacima koji su predstavljeni novinarima, unutar grupacije MAČ "Don Don” najveći promet ostvaren je upravo u Srbiji, odnosno 16,8 miliona evra u prošloj godini, ili više od 85 odsto ukupnog prometa firme.

Izdavanje u zakup Fidelinka pekare odobrio je Odbor poverilaca 10. maja ove godine nakon što je ova firma nedugo nakon stečaja otišla i u bankrot, a zbog nenaplativih dugova matične firme "Fidelinka” koja je u stečaju gotovo godinu dana.

Sa odlaskom u bankrot "Fidelinkine” pekare postojala je opasnost da Subotica i okolina ostanu bez više od 45.000 vekni hleba dnevno.

Zakup po ceni od 15.000 evra, kako je navedeno u oglasu, traje do prodaje Fidelinka pekare.

Kompanija MAČ "Don Don” tada će biti u prednosti kao potencijalni kupac jer trenutno gotovo celokupna imovina subotičke pekare, sve proizvodne linije i dostavna vozila, osim jedne linije za mešenje hleba, uzeta je na lizing.

Kako je Aleš Mozetić i saopštio, sa zakupom Fidelinka pekare oni su sa NLB lizingom napravili dogovor i preuzeli otplatu lizinga, dok sa Hipo lizing kućom pregovori još traju, ali se pretpostavlja da će uskoro biti uspešno okončani. Nakon otplate lizinga zakupac će i postati vlasnik celokupne proizvodne linije unutar Fidelinka pekare.

"Nama nije u interesu samo osvajanje tržišta, već i upošljavanje kapaciteta", kaže Mozetić za "Politiku", uz ogradu da trenutni zakup još ne ostavlja velike mogućnosti za investiranje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image