• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se izvući iz kredita u švajcarcima

Kreditne rate u švajcarcima su postale noćna mora za zadužene, jer su mesečne obaveze otplate, zbog velikog i brzog rasta, dostigle nivo koji je prevazišao mogućnosti plaćanja.

Odlukom Narodne banke Srbije ukinuta je mogućnost uzimanja kredita u švajcarskim francima zbog velikog rizika kod takvih pozajmica. Od 2007. godine do sada franak je porastao za 60 odsto, a evro dvostruko manje - 25 procenata.

Zbog tako velikog i brzog rasta, kreditne rate u švajcarcima su postale noćna mora za klijente koji su se zadužili kod banaka.

Od ukupnog broja stambenih kredita, u švajcarcima je jedna šestina ili oko 950 miliona evra. Najviše takvih kredita je izgleda imala Pireus banka.

Samo tokom prošle godine i samo u toj banci, aktivirano je dvadeset hipoteka, pa je nedavno NBS bila zatrpana žalbama klijenata koji su ostali i bez para i bez stana.

Ono što treba znati je da je konverzija kredita iz švajcarca u evre jednaka refinansiranju kredita.

Dakle, procedura za konverziju je skoro identična novom zahtevu za stambeni kredit, samim tim, dodatni troškovi su svakako neizbežni.

Većina banaka koja je ugovarala kredite u toj valuti konverziju dozvoljava samo jednom u toku otplate kredita i uslovi su uvek predmet nekih pravila i u manjoj meri dogovora banke i klijenta.

Uz neke razlike u detaljima, banke uglavnom osim konverzije, problem kredita u francima rešavaju na tri načina:

Prvi, produženjem perioda otplate do 30 godina, ukoliko prilikom dospeća poslednje rate klijent nema više od 70 godina.

Zatim, odobravanjem grejs perioda od godinu dana tokom kojeg se otplaćuje samo kamata i mali deo glavnice osnovnog duga, kao i kapitalizacijom, odnosno prebacivanjem prispelog, a neizmirenog duga na osnovni dug (glavnicu).

Sam postupak konverzije, znači prebacivanje kredita iz valutne kaluzule iskazane u švjacarskom franku u evro, ne traje dugo.

Konverzija je, kažu bankari, besplatna, ali postoje drugi troškovi i razlike su u detaljima.

"Teško je dati primer jer su iznosi koji su ostali da se vrate različiti, godine klijenata takođe. Ima i proširenja ili smanjenja domaćinstava, a sve to utiče na broj rata", kažu u jednoj od banaka za "Blic".

U svakom slučaju, konverzija je najzastupljeniji način kojem klijenti pribegavaju kako bi rešili problem stalnog rasta kreditinih rata zbog toga što je, kako to bankari kažu, kredit indeksiran u švajcarskim francima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image