• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarin: Bolji život od polovine 2012.

Recesioni trend u Srbiji je zaustavljen ali poboljšanje životnog standarda građani treba da očekuju od polovine sledeće godine, ocenio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

Izacićemo iz krize kada budemo imali godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) između tri i četiri odsto i počnemo zapošljavati veći broj radnika u Srbiji, rekao je on u intervju Tanjugu.

Bugarin je dodao da je dobro što je zaustavljen trend povećanja broja nezaposlenih, uz napomenu da ozbiljniji boljitak treba očekivati kada budemo imali veći životni standard, što se može dogoditi ako kompanije budu ostvarivale veće prihode, obim privređivanja i rast izvoza.

"To nije realno očekivati do kraja godine. U prvom, eventualno drugom kvartalu 2012. godine, može se očekivati da imamo neki bolji i kvalitetniji obim privrednog rasta, a samim tim i povećanje životnog standarda", naglasio je prvi čovek PKS.



Bugarin je istakao da je nelikvidnost i dalje najveći problem srpske privrede koji je rešavan pojedinačno, intervencijama Vlade Srbije, "ali nije sistemski što je i teško učiniti dok se ne omogući kvalitetniji, brži i jeftiniji dostup kredita izvorima finansiranja".

Čelnik PKS je mišljenja da će država inicijativom da uvede redovnost izmirivanja svojih obaveza prema poveriocima u roku ne dužem od 60 dana podstaći i druge da redovno izmiruju dugovanja prema dobavljačima i da docnja bude što kraća, što će ublažižti nelikvidnost.

"Iako direktiva EU predviđa da država mora budžetskim korisnicima da plaća u roku od 30 dana mi smo zadovoljni da ta plaćanja kod nas budu i do 60 dana", kaže Bugarin.
On je naglasio da komplikovana administrativna procedura u Srbiji takođe opterećuje domaću privredu i sputava strane investitore i ocenio da je proces počeo da se rešava sveukupnom reformom propisa, ali da se zastalo na pola puta.

Srbija je suočena i sa niskim nivoom konkurentnosti, nedostatkom finansijskih sredstava za razvoj i investicija koje su u godinama krize drastično smanjene, dodao je predsednik PKS.

Bugarin smatra da bi ovi preblemi trebalo da počnu da se rešavaju osnivanjem Srpske razvojne banke krajem ove godine koja će omogućiti finansiranje velikih infrastrukturnih projekata pod prihvatljivim uslovima za privredu.

On je ukazao da je pred nama i predizborna godina što na neki način može da uspori privrednu aktivnost i priliv stranih investicija jer, kako je rekao, politička stabilnost je preduslov ekonomske stabilnosti i predvidivosti.

"Svaka predizborna ili izborna godina ima neku svoju stagnaciju", naveo je Bugarin.

Osvrnuvši se na novi mandat koji mu je skupština PKS poverila u naredne četiri godine, Bugarin je kazao da će se i u tom periodu truditi da komoru profiliše kao respektabilnu instituciju, što mu je i do sada bio cilj, kao i dobrog saradnika izvršne i zakonodavne vlasti.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image