• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela primena odluke NBS o depozitima

Odluka Narodne banke Srbije o obavezonom depozitu od 30 odsto za sve kredite u evrima, izuzev stambenim, kao i o povećanju obaveznog učešća za stambene kredite na 20 odsto, počeće da se primenjuje danas.

Kako je ranije objavljeno na sajtu NBS-a , cilj mera je smanjenje rizika koji proizlazi iz visokog učešća kredita odobrenih u stranoj valuti ili u dinarima s deviznom klauzulom.

Banka može fizičkom licu odobriti kredit koji je indeksiran deviznom klauzulom , ali samo pod uslovom da je valuta obaveze evro. Učešće od 30 odsto se ne odnosi na kredit u dinarima koji nije indeksiran deviznom klauzulom i kreditnu karticu.

Predstavnici poslovnih banaka ocenili u da će zbog odluke NBS da uvede obavezan depozit od 30 odsto na kredite u evrima doći do smanjenja tražnje za tim kreditima.

Vlada se protivila odluci da se poveća učešće na stambene kredite sa 10 na 20 odsto, ali je NBS istrajala u svojoj odluci.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić smatra da će se ta odluka loše odraziti na građevinski sektor, koji je ionako snažno pogođen ekonomskom krizom.

Guverner NBS Dejan Šoškić je, međutim, rekao da odluka nije stroga i da banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, odnosno da kredite uzimaju oni koji su sposobni da na dugi rok te kredite otplaćuju i da budu upoznati s rizicima koje takve pozajmice nose.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image