• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji u porastu formalna zaposlenost

Formalna zaposlenost koja obuhvata zaposlene prijavljene kod poslodavca i meri se jednom mesečno pokazuje da je broj radnih mesta u Srbiji u protekla tri meseca povećan, objasnili su danas stručnjaci.

Zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da kretanje zaposlenosti kod pravnih lica pokazuje da je od februara 2011. zaustavljen pad formalne zaposlenosti.

U martu, aprilu i maju zaposlenost kod pravnih lica je u porastu, a ostaje da se vidi šta će se dešavti u narednom periodu, kazao je on.

Kovačević je objasnio da Anketa o radnoj snazi koja se sprovodi dva puta godišnje u oktobru i aprilu i usmerena je na domaćnistva i pojedince meri opštu stopu nezaposlenosti.

Prema njegovim rečima, ta anketa je pokazala da je nezapolenost u Srbiji bila u porastu i da je krajem oktobra 2010. iznosila 19, 2 odsto, a krajem aprila 2011. godine 22,2 odsto.

Kovačević je dodao da opšta stopa nezaposlenosti delimično obuhvata i sivu zonu koju anketa istražuje preko pitanja o neformalnom angažmana u domaćnistvima, ali da nije potpun obuhvat te zone.

Savetnik srpskog premijera Jurij Bajec naveo je da je vlada komentarisala podatke foramlne zaposlenosti i da su ti podaci jasni.

On je ukazao da je moguće da je jedan broj iz sive zone prešao u legalnu zonu pa se možda desilo da se broj nezapolenih nije smanjio ali je povećan broj formalno zaposlenih, što će se jasnije videti u narednoj, oktobarskoj, anketi.

Prema podacima Zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je na kraju aprila 22,2 odsto, što je rast u poređenju sa 19,2 odsto zabeleženih na kraju oktobra prošle godine, kad je bila merena prethodni put.

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, iznosila je 22 odsto za muško i 22,5 odsto za žensko stanovništvo.

U Beogradskom regionu, stopa nezaposlenosti iznosila je na kraju aprila 18,9 odsto, a u Vojvodini 22,9 odsto.

U regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 22 odsto, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 24,8 odsto.

Anketa o radnoj snazi sprovedena je u aprilu 2011, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava, i to na području grada Beograda, centralne Srbije i Vojvodine.

Prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva lica, a za lica stara 15 i više godina - i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

Anketirano je ukupno 23.029 ljudi, a za 20.277 prikupljeni su podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image