• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jura gradi četvrtu fabriku u Srbiji

Vlada Srbije i Grad Leskovac potpisali su danas sporazum s južnokorejskom kompanijom Jura (Yura) o gradnji fabrike kablova za autoindustriju, u koju će biti investirano 13 miliona evra.

Sporazum o gradnji Jurine fabrike u Leskovcu, četvrte u Srbiji i u kojoj će biti zaposleno 1.500 radnika, s predstavnicima juznokorejske kompanije potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

Kako je najavljeno nakon potpisivanja, izgradnja objekta počeće u avgustu, a planirano je da fabrika počene da radi u februaru 2012.
godine.

Kalanovićeva je kazala da je procena da će Jura za svakog zaposlenog radnika dobiti subvencije za investioce od po 7.000 evra, što je isti iznos subvencije koji je ta kompanija dobila za fabriku u Nišu.

"Tek nešto više od dva meseca vlada je uključila Leskovac u grupu gradova s posebnim podsticajima za zapošaljavanje novih radnika i podsticajima novim investitorima, a mi već danas imamo konkretne rezulate", kazala je ministarka.

Ona je istakla je da posle veoma uspešno izvedenih projekata u Rači i Nišu, kompanija Jura namerava da otvori fabriku u Leskovcu da bi nastavila da prati razvoj svojih kljućnih klijenata, automobilskih kompanijeo KIA i Hjundai.

"Ulaganja velikih giganata poput Jure u Srbiju zapravo su dokaz poverenja multinacionalnih kompanija prema državi i njenim ulaganjima u podsticaje stranim investitorima", naglasila je Verica Kalanović.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je kazao da je tačno da će Jura dobiti oko 10 miliona evra subvenicije za fabriku u Leskovcu, ali da će taj novac biti uložen u Srbiji.

Kako je kazao, osam miliona evra dobiće građevinari koji će graditi fabriku od 20.000 kvadratnih metara, dok će preostalih dva miliona otići na doprinose radnika koji će raditi u fabrici u Leskovcu.

Dinkić je istakao da su novi sporazumi o investicijama dokaz da se program podsticaja u Srbiji pokazao kao efikasan.

"Kada budemo otvorili fabriku, prvi cilj će nam biti da do kraja sledeće godine zaposlimo svih 1.500 radnika. Učinićemo sve da Jura u Leskovcu radi na najbolji mogući način", rekao je generalni direktor Jure za Evropu Kanghan Jun (Yoon).

Gradonačelniuk Leskovca Slobodan Kocić izrazio je zabrinutost zbog načina na koji način će biti regulisan status zemljišta na kome će Jura podići fabriku.

On je dodao da će iz gradskog budžeta morati da budu odvojena sredstva za isplatu zemljišta nekadašnjim vlasnicima.

Radnici hemijske fabrike Nevena iz Leskovca juče su protestovali na lokaciji za gradnju Jurine fabrike pošto, kako su naveli, četiri hektara tog placa pripada toj fabrici.

Jura korporacija bavi se proizvodnjom elektronskih delova za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova.

Južnokorejska kompanija u Srbiji do sada je investirala je u kupovinu fabrike u Rači i gradnju dve fabrike u Nišu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image