• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štedite u zlatu, ne u novcu!

Ko je pre pet godina oročio 13.000 evra zaradio je oko 2.500, a ko je za iste pare kupio kilogram dragocenog metala sada može da ga proda za 33.000 evra.

Štednja u zlatu je gotovo deset puta isplativija od štednje u evrima ili nekoj drugoj valuti, piše "Press". U Srbiji se, istina, zlatom ne može trgovati na berzi, ali se mogu kupiti deonice fondova koji se bave tom trgovinom.

Uz to, stručnjaci tvrde da je cena zlata u poslednjih pet godina porasla za čak 2,5 puta i da će ovaj metal u budućnosti biti sve skuplji.

Računica je jasna: pre pet godina gram čistog zlata (24 karata) vredeo je 13 evra, a danas vredi oko 32 evra. Analitičari "Erste grupe" tvrde da je tražnja investitora za zlatom u protekloj deceniji porasla čak deset puta.

U izveštaju ove grupe navodi se da je zlato "sigurno utočište" u kriznim situacijama jer nikada nije gubilo vrednost.

S druge strane, ukoliko oročite devize na pet godina, kamata koju ćete dobiti kreće se između četiri i pet odsto godišnje.

Ako ste pre pet godina stavili 13.000 evra na štednju, kada vam se odbiju porezi, danas biste mogli da uzmete između 2.300 i 3.000 evra od kamate.

Ali, ako ste pre pet godina kupili kilogram zlata za 13.000 evra, danas ono vredi oko 33.000 evra!

Broker "Sinteza invest grupa" Nenad Gujaničić objašnjava za "Press" da u Srbiji ne postoji trgovina zlatom na berzi, ali da ipak postoje načini da se ulaže u ovaj metal kupovinom akcija određenih fondova.

"Postoje fondovi koji trguju isključivo zlatom i imovinu čuvaju u zlatu i jednostavnije je da kupite određeni broj akcija tog fonda. Pa ako cena zlata skoči pet odsto, onda ste i vi toliko zaradili.

Prednost je što ne morate da kupujete zlato i da ga negde skladištite, mada još postoje ulagači koji kupuju zlatne medaljone i poluge", objašnjava Gujaničić.
U kompaniji "FX lider" objašnjavaju da zlato spada u robu kojom se u svetskim okvirima najviše trguje.

"Pored toga, zlato se smatra investicijom niskog rizika, što je u poslednjih nekoliko godina rezultiralo povećanom tražnjom u robnoj trgovini", kažu u ovoj kompaniji.

Investitorima se ipak preporučuje da budu oprezni i da ne ulažu sav novac samo u zlato, jer to znatno povećava rizik, a pre investiranja trebalo bi dobro da se informišu na koji način funkcioniše ovaj vid trgovine i koje su druge mogućnosti.

Da je zlato na ceni potvrđuje i Andrea Andrejević iz zlatare "Andrejević". Uprkos ekonomskim problemima u Srbiji, on kaže da ljudi i dalje trguju ovim metalom.

"Zlatom se trguje i u krizi. Ima i otkupa i prodaje. Zlato kojim se trguje na berzi je ono najfinije, od 24 karata, ali sa aspekta zarade totalno je svejedno da li ćete imati to ili zlato od 14 i 18 karata koje se obično prodaje po zlatarama", objašnjava zlatar za "Press".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image