• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrkonjić Kinezima: Uzmite ceo Koridor 11

Kineska preduzeća mogla bi da dobiju kapitalne poslove u Srbiji vredne više od 10 milijardi evra ukoliko njihovi predstavnici u tim ulaganjima nađu svoju računicu i pristanu na uslove koje postavljaju domaćini, piše beogradska štampa.

"Blic" piše da je ministar za kapitalne investicije Milutin Mrkonjić ponudio Kinezima učešće u dva velika projekta - Koridor 11 i modernizaciju pruge na Koridoru 10.

List piše da je kineskim kompanijama ponuđena cela trasa autoputa Koridor 11 od Beograda do Bara, osim dela koji Srbija sama radi.

"Oni su uzeli svu dokumentaciju i doneće odluku do oktobra da li žele da se uključe u ovaj projekat", rekao je Mrkonjić za "Blic".

Vrednost radova, navodi isti dnevnik, iznosi pet milijardi evra za Koridor 11 i 4,6 milijardi evra za prugu, a rokovi su sedam godina.

"Radi se o istom aranžmanu kao i za most Zemun-Borča. Da kineska razvojna banka uđe u finansiranje tih projekata, kineske firme rade deo posla pod istim uslovima kao i za most.

Dogovor je postignut da se to radi zajedno sa Crnom Gorom. To će oni potvrditi u utorak, 20. jula u Beogradu", rekao je Mrkonjić.

Dnevnik "Novosti", međutim, piše i da bi kineska kompanija CMEK, koja će izvoditi radove u Termoelektrani "Kostolac", za čiju prvu fazu je kineska vlada odobrila povlašćeni kredit od 340 miliona dolara, mogla da postane strateški partner "Elektroprivrede Srbije" u izgradnji Termoelektrane "Nikola Tesla B3".

Taj list prenosi da su predstavnici kineske kompanije, tokom boravka u Srbiji, obišli lokaciju u Obrenovcu i pokazali interesovanje za dalju saradnju.

Ceo projekat radova u "Kostolcu" vredan je 1,1 milijradu evra, a doprineće modernizaciji, povećanju efikasnosti i produženju veka trajanja kapaciteta TE "Kostolac".

Kineska delegacija boravila je 11. i 12. jula u Srbiji, a poseta je rezultirala dogovorima o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje, potpisivanjem više bilateralnih sporazuma i odobravanjem povlašćenog kredita za izgradnju Termoelektrane "Kostolac".

Delegacija, na čijem je čelu član Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine He Guođiang, imala je odvojene susrete sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, i članovima vlade, kao i sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image