• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Biće para za jeftinije kredite

U slučaju da tražnja za subvencionisanim kreditima premaši iznose koji su predviđeni budžetom biće obezbeđena dodatna sredstva, kazao je premijer Srbije i dodao da će plate pratiti realnu kupovnu moć stanovništva.

Mirko Cvetković je, u izjavi novinarima prilikom obilaska radova na izgradnji naselja na mestu kasarne Vojvoda Stepa Stepanović, izjavio da vlada posle povećanja učešća za stambene kredite na 20 odsto prati da li ta mera ima uticaj na kretanje broja kredita.

"Ako se u naredna dva do tri meseca pokaže da su ti krediti ugroženi ponovo ćemo otvoriti razgovor sa Narodnom bankom Srbije o toj meri", rekao je Cvetković.

Prema rečima Cvetkovića, petnaestak dana od početka primene mere za povećanje učešća je nedovoljno da se utvrdi njen uticaj na broj kredita, a kada budu postojali odgovarajući podaci, ako bude bilo potrebe, biće otvoreni razgovori sa centralnom bankom.

On je podsetio da građani imaju mogućnost da uzmu subvencionisane stambene kredite na koje se mera NBS ne primenjuje i učešće je i dalje 10 odsto.



Cvetković je ocenio da će se prognoze Narodne banke Srbije o jednocifrenoj inflaciji do kraja godine ostvariti i da će se približiti ciljanom rasponu od tri do šest odsto.

"Inflacija se prati na mesečnom nivou i zadovoljstvo mi je da se ona smiruje", kazao je Cvetković prilikom obilaska radova na stambeno-poslovnom kompleksu na mestu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Premijer je dodao da se prati i bruto domaći proizvod (BDP) i najavio da će se u septembru uraditi i treća pocena njegovog rasta.

On je naveo da je skoro urađena nova procena rasta BDP-a koji sada iznosi jedan odsto i koji je manji od prethodno utvrđenih 1,8 odsto.

Na pitanje novinara da li se može očekivati rast penzija i plata, Cvetković je kazao da će prema zakonskim rešenjima biti "određenog nivoa rasta".

"Ono što je sigurno jeste da će plate pratiti realnu kupovnu moć stanovništva i biće uvećane za polovinu rasta BDP-a u prethodnoj godini", rekao je on i dodao da će u tome pomoći nova procena BDP-a u septembru.



Cvetković je, prilikom obilaska gradilišta, izjavio i da projekat izgradnje naselja na prostoru nekadašnje kasarne Vojvoda Stepa Stepanović predstavlja najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji u poslednjih tridesetak godina.

On je naveo da se očekuje da će radovi biti završeni pre roka i da će početkom sledeće godine već biti useljeni prvi stanari.

Prema njegovim rečima, ideja za izgradnju tog naselja je nastala iz zaključka vlade da se pomogne građevinskoj industriji koja je bila pogođena krizom.

Cvetković je naveo da na izgradnji naselja na mestu nekadašnje kasarne angažnovano skoro 30.000 ljudi, što onih koji obavljaju građevinske radove, kao i onih koji su zaposleni u pratećim industrijama.

Prema nejgovim rečima cena kvadrata kretaće se između 1.250 i 1.290 evra, što je jedna od najnižih cena, posebno imajući u vidu kvalitet gradnje.

Cvetković je naveo i da se može očekivati da će prodaja stanova u ovom naselju imati uticaj na generalnu stabilizaciju cena na tržištu.

Na prostoru nekadašnje kasarne u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 4.578 stanova i 163 lokala.

Sredstva za izgradnju obezbeđena su uz pomoć programa Vlade Srbije za podsticaj masovne stanogradnje.

Investitor projekta je Građevinska direkcija Srbije, a deo stanova biće namenjen za rešavanje stambenih problema pripadnika Vojske Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image