• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija na jesen na nuli, moguća deflacija

Guvrener Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izrazio je očekivanje da će inflacija u narednom periodu biti na nivou niskih jednocifrenih iznosa bliskih nivoima u evrozoni, da će inflacija na jesen biti nula odsto, kao i da je moguća deflacija.

Inflacija opada čak i brže od centralne projekcije za ovaj deo godine i u trećem tromesečju očekuje da će biti nula odsto, rekao je guverner Šoškić u intervjuu za novi broj beogradskog nedeljnika "Novi magazin".

Šoškić je rekao kako veruje da će inlacija u narednim mesecima padati "sve do njenog ulaska u koridor inflacionog cilja koji je za 2011. godinu 4,5 plus/minus 1,5 odsto, odnosno od tri do šest odsto. Za 2012. cilj je inflacija od četiri plus/minus 1,5 odsto, dakle od 2,5 do 5,5 odsto", naveo je guverner.

Guverner smatra da će inflacija biti u skladu sa dogovorom o ciljanju inflacije koji je postignut između NBS i Vlade još 2008, a koji je definisao inflacione ciljeve i za 2011. i za 2012. godinu.

Šoškić je podvukao da je odluka o najnovijim merama NBS za pooštravanje uslova za dodelu kredita, usmerena na očuvanje kvaliteta i sigurnosti bankarskih plasmana i bankarskog sistema u Srbiji u celini.

Odluka, kako je naveo guverner, ne pooštrava uslove kreditiranja, već otežava rizično kreditiranje.

To bi trebalo da bude, primetio je Šoškić, interes ne samo supervizora, odnosno NBS, već i banaka, njihovih klijenata i svih poreskih obveznika, jer upravo svi poreski obveznici, građani, po pravilu, plaćaju ceh neodovoljno odgovornog kreditiranja,

"Ova odluka je dobro odmerena i ispravna, a u međunarodnim okvirima relativno blaga. Ona je preventivna, jer sprečava rizična zaduživanja, i upozoravajuća, jer šalje jasnu poruku i bankama i korisnicima kredita da je pred nama vreme stabilnosti u kome je prirodno da se krediti odobravaju u dinarima bez valutne klauzule i na duže rokove", rekao je guverner.

On smatra da ta odluka NBS nije trebalo da naljuti nikoga, već naprotiv, da izazove odobravanje svih koji razumeju probleme sa kojima se suočava finansijski sistem zemlje i očekuju mere koje su u dugoročnom interesu stabilnosti i razvoja Srbije.

"Posebno mislim da ova odluka NBS nema razloga da ne odgovara bankama, jer se njome štiti i kvalitet bilansne aktive svake banke što bi, po definiciji, morao biti interes i njihovih akcionara", naveo je on.

Šoškić je kazao kako veruje da prostora za smanjivanje bankarskih kamata ima.

No za to je potrebno obezbediti preduslove - nisku inflaciju, kredibilitet monetarne i fiskalne politike, pad rizika premije zemlje, kvalitet kolaterala i drugih garancija, zdrav privredni rast koji otvara nova radna mesta i obezbeđuje postepen rast prihoda dužnika, opreznost u odobravanju kredita, zaključio je guverner NBS.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image