• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do posla u državnoj firmi samo preko veze

Više od polovine ispitanika koje je učestvovalo u istraživanju internet stranice Infostud, reklo je da su do posla u državnoj firmi došli preko veze, odnosno pomoći prijatelja.

Istraživanje je imalo za cilj da otkrije razlike između rada u privatnom i državnom sektoru, navedeno je u saopštenju Infostrud.

Drugi najčešći način dolaska do posla u državnoj instituciji jeste da poslodavac sam pronađe i kontaktira odgovarajućeg kandidata, što je bio slučaj za svakog petog anketiranog.

Rezultati pokazuju da 15 odsto ispitanih zaposlilo preko oglasa za posao objavljenog na sajtu a svaki deseti anketirani zaposlio se preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Infostud se predstavlja kao vodeća Internet kompanija u Srbiji, vodi i razvija korisne sajtove koji su lideri u svojim oblastima, njegova mreža sajtova je najveća i jedna od pet najposecenijih domaćih Internet mreža.

Infostud je deo DMGT grupacije iz Velike Britanije.

Prema Infostrudu, za razliku od državnih, u privatnim kompanijama nove zaposlene uglavnom pronalaze preko internet stranica za zapošljavanja, a manje preko veze, u čemu pogotovo prednjače strane firme.

Oko 50 odsto anketiranih koji rade u stranim privatnim kompanijama, konkurisali su na oglas objavljen na specijalizovanom sajtu za zapošljavanje i tako se zaposlili.

Veza je za posao u stranoj kompaniji pomogla tek svakom četvrtom ispitaniku, a u 20 odsto slučajeva poslodavci su do kandidata došli sami - putem baza biografija.

Do posla u domaćim privatnim firmama podjednako je moguće doći i preko oglasa na sajtu za zapošljavanje i preko veze, odnosno prijatelja.

Podaci govore da je 35 odsto ispitanih posao pronašlo preko oglasa, a malo više njih, oko 40 odsto preko veze.

Od 1.530 učesnika u istraživanju, 49 odsto je zaposleno u privatnom domaćem preduzeću, u državnom preduzeću 27 odsto, a u privatnom stranom preduzeću 24 odsto, navedeno je u istraživanju koje je objavio Infostud.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image