• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će nas koštati italijanska kriza

U Srbiji bi zbog krize na Apeninima mogao trpeti izvoz, investicije i bankarski sektor, ali situacija nije dramatična, ocenjuju sagovornici Tanjuga.

Potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović rekao je da trenutna situacija u ekonomiji Italije može da zabrine srpsku privredu kojoj je prvi izvozni partner.

Navodeći da 12,5 odsto ukupnog izvoza iz Srbije ide u Italiju, Vesović je ipak upozorio, da će, ukoliko kriza u toj državi dobije "neke ozbiljnije razmere biti ugrožen plasman naše robe na italijansko tržište".

Prema Vesoviću, još "opasniji" negativan uticaj kriza iz Italije mogla bi da ima na srpski bankarski sektor jer u Srbiji dve velike italijanske banke "Inteza" i "Findomestik" zauzimaju 25 odsto tržišta.

Italija je godinama prvorazredni spoljnotrgovinski partner Srbije i očekuje se da u 2011. razmena dve zemlje, koja je lane iznosila 2,55 milijardi dolara, dostigne rekordnih tri milijarde dolara.

Italija je šesti investitor u Srbiji, a kojoj posluje oko 250 italijanskih firmi koje upošljavaju 20.000 radnika i na ovdašnjem tržištu prihoduju 2,5 milijardi dolara godišnje.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović veruje da se ekonomska kriza u Italiji neće odraziti na investicije Fijata u kragujevačku fabriku automobila, kao i da će ta zemlja brzo preproditi krizu.

"Ne očekujem bilo kakav zastoj kada je reč o investicijama, jer je reč o multinacionalnoj kompaniji koja ima centralu u Italiji i koja odlično posluje, a verujem i da će Italija brzo prebroditi krizu jer je reč o zemlji koja ima potencijale", izjavio Stevanović na stranačkoj konferenciji "Zajedno za Šumadiju" čiji je lider.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić je ocenio da kriza može uticati na pad tražnje za srpskim izvozom koji je u porastu i sve više pokriva uvoz, što je i posledica dobrog izvoza italijanskih firmi iz Srbije dok i neke investicije mogu biti odložene, što može uticati i na druga ulaganja.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković istakao da je rast izvoza u Italiju iz Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika bio najvazniji za njihov ekonomski oporavak u 2010. i 2011.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image