• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nektar uspeo da kupi Fruktal

Srpski prerađivač iz Bačke Palanke postao je većinski vlasnik 93,73 odsto poznate slovenačke kompanije. Sama kupovina je vredna 50 miliona evra, i to je najveća investicija jedne srpske kompanie u Sloveniji.

Kompanija Nektar (Nectar) iz Bačke Palanke, u vlasništvu porodice Radun, za 50 miliona evra novi je većinski vlasnik najpoznatijeg slovenačkog prerađivača voća.

Uprava Pivovarne Laško, posredne vlasnice Fruktala (Fructal), odlučila se da firmu proda najboljem ponuđaču na međunarodnom javnom konkursu, na kom je bilo predato 10 neobavezujućih i pet obavezujućih ponuda.

"U odluci o prodaji kompanije Fruktal nije bila presudna cena koju je ponudio kupac nego jasne obaveze Nektara da će obezbediti dalji razvoj robne marke Fruktal i očuvati proizvodnju u Ajdovščini i Kamniku", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik uprave Pivovarne Laško, dosadašnjeg vlasnika Fruktala, Sušan Zorko.

On je uveren da je Fruktal u Nektaru našao pouzdanog, dugoročnog partnera svesnog odgovornosti za budućnost kompanije i njenog značaja za lokalnu zajednicu.

Nektar je za kupovinu Fruktala ozdvojio 35,3 miliona evra iz vlastitih sredstava i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Ta investicija kod nas prvo izaziva veliki oprez i znači veliku odgovornost, a s druge strane ona znači širenje i ostvarivanje liderske pozicije na jednom velikom tržištu a time i veliki potencijal za ostvarivanje liderske pozicije na tržištima regiona i Evropske unije", rekao je Beti Bojan Radun.

On je naglasio da Fruktal predstavlja jedan od najjačih brendova na području bivše Jugoslavije, i velika je odgovornost da sada novi vlasnik taj brend vrati na ona tržišta koja je u međuvremenu slovenački proizvođač izgubio.

"Nastavićemo otkup voća onako kako je to Fruktal do sada radio i pomoćićemo razvoj voćarstva u regionima Ajdovščine i Kamnika, jer svi vidimo da sirovine postaju veoma tražene ...tako da ne želimo da izgubimo tu tačku oslonca koju Fruktal ima", rekao je Radun.

On je dodao da će sa Fruktalom Nektaru biti otvorena i vrata EU.

Kako se nezvanično saznaje, pored Nektara obavezujuće ponude za kupovinu Fruktala su dali londonski investicioni fond Argus, austrijski proizvođač sokova Spic i hrvatsko preduzeće Stanić.

Dosadašnji vlasnik Fructala je bila Pivovarna Union, u vlasništvu Pivovarne Laško. Poslovna grupa Pivovarna Laško je, zbog prevelike zaduženosti, bila prisiljena da počne prodaju svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje nisu direktno u vezi s njenom osnovnom delatnođću, proizvodnjom i prodajom piva.

Prodaju mora da odobri Skupština akcionara Pivovarne Laško, koja treba da bude održana 30. jula.

Pre par nedelja je jedan od slovenačkih investitora objavio nameru da da ponudu za kupovinu Pivovarne Laško, zbog čega do kraja roka za objavljivanje te ponude za preuzimanje rukovodstva Pivovarne Laško i svih preduzeća u njenom vlasništvu ne smeju da obavljaju poslove koji izlaze iz okvira redovnog poslovanja.

Srpska preduzeća su sa svojim investicijama neznatno zastupljena u Sloveniji.

Pored aktuelne investicije Nektara, drugu po veličini srpsku investiciju u Sloveniji ima Komtrejd, koji je postao vlasnik slovenačkog „Hermesa" za oko 40 miliona evra.

Zrenjaninska fabrika za proizvodnju deterdženta Beohemija - Inhem je kupila slovenačku kompaniju Šampionka za šest miliona evra.

Na slovenačkom tržištu prisutni su i JAT , koji ima svoje predstavništvo u Ljubljani i proizvođač nameštaja Dalas iz Tutina, koji ima registrovano trgovinsko preduzeće u istom gradu.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke Slovenije ukupne strane direktne investicije u slovenačku privredu, zaključno sa 30. septembrom prošle godine iznose 10,9 milijarde evra.

Najveća investiciona ulaganja su iz Austrije 5,2 milijardi, Holandije 571 milion, Francuske 719, Nemačke 531, Italije 661, Hrvatske 346 i Belgije 359 miliona evra.

Istovremeno slovenačka privreda je druge zemlje investirala 6,01 milijardi evra i to najviše u Srbiju oko 1,6 milijardi, zemlje EU 1,1 milijardi, Hrvatsku 1,2 milijardi i Bosnu i Hercegovinu 746 miliona evra.

U Srbiji je registrovano oko 1.500 slovenačkih firmi i predstavništava, a aktivno je oko 500.

Veće slovenačke investicije u Srbiji su: Impol seval; Merkator; Helios; Gorenje, Cimos livnica, JUB, Grah Automotive, Trimo, Merkur, Nova ljubljanska banka, Triglav i Metal Cinkara.

(MONDO/agencije)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image