• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Kolubaru od EBRD-a 80 miliona kredita

Elektroprivreda Srbije (EPS) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas ugovor o kreditu od 80 miliona evra za modernizaciju proizvodnje uglja i zaštitu životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara" (RB).

Direktorka EBRD u Srbiji Hildegard Gacek kazala je nakon potpisivanja ugovora da će novac biti iskorišćen za kupovinu novog sistema za iskopavanje uglja i poboljšanje kvaliteta lignita koji će se koristiti u termoelektranama.

"Ta investicija će dovesti do stabilnijeg i efikasnijeg rada i smanjenja troškova održavanja, a podizanjem kvaliteta lignita će se eliminisati potreba da se u mešavinu dodaje mazuta", kazala je ona.

Gacek je dodala da će nova oprema dovesti do uštede od oko 250.000 tona uglja za proizvodnju iste količinu električne energije i godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida za više od 200.000 tona.

EBRD i EPS će raditi zajedno na poboljšanju zaštite životne sredine i smanju zagađenja što je u skladu i sa energetskom strategijom Vlade Srbije, kazala je ona dodala EBRD i EPS razgovaraju i o novom projektu ulaganja u obnovljive izvore energije.

Gacekova je istakla da je EBRD do sada investirala 2,58 milijardi evra u 160 projekata u Srbiji.

Pored kredita EBRD od 80 miliona evra unapređenje proizvodnje uglja u "Kolubari" finansiraće se i kreditom Nemačka razvojne banke (KfW) od
74 miliona evra, a preostaliH 15 odsto novca obezbediće EPS iz prihoda od prodaje struje.

Ukupna vrednost projekta biće oko 180 miliona evra.

Sredstvima iz kredita biće nabavljeni sistema za upravljanje kvalitetom uglja i za izgradnju deponije, sistema bager transporter odlagač (BTO) za novi površinski kop "Polje C" i kupovinu odlagača za međuslojnu jalovinu za kop "Tamnava Zapadno polje".

Zamenik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević kazao je da se takvim projektima omogućava produženje rada termoelektrana i dodao da će ralizacija ovog programa angažovti i domaću mašinogradnju.

Zamenik direktora Rudarskog basena "Kolubara" Vladan Radovanović kazao da se očekuje da će do kraja godine biti pripremljena dokumentacija za raspisivanje tendera za nabavku opreme.

"Prva sredstva i ugovaranje nabavke znatnog dela opreme očekujemo početkom sledeće godine", kazao je on.

Radovanović je dodao i da je RB "Kolubara" na prekretnici, pošto su u fazi zatvaranja dva kopa, a otvaraju se dva nova.

RB "Kolubara", najveći ugljenokop u Srbiji, godišnje proizvede 30 miliona tona uglja i obezbeđuje 75 odsto lignita za termoelektrane EPS. Iz "Kolubare" se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla" A i B i "Morava", koje proizvode više od polovine struje potrebne Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image