• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u prvoj polovini 2011. iznosio je oko 1,1 milijardu dolara, 33,7 odsto više nego u istom periodu lane.

Ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković rekao je Tanjugu da je uvoz u istom periodu bio 561,1 milion dolara ili 18,7 odsto više nego u prvom polugođu 2010, što pokazuje da je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda 570,4 miliona dolara i da je zabeležio u prvih šest meseci rast od 52,7 odsto.

Stepen pokrivenosti izvoza uvozom je 201,7 odsto, a najviše se iz Srbije izvoze kukuruz, šećer od šećerne repe, malina, ulje od suncokreta i pšenica, objasnio je Stanković i dodao da se najviše uvoze sirova kafa, banane i pomorandže.

Stručnjak PKS je precizirao da je iz Srbije, od januara do kraja juna 2011, izvezen kukuruz za 240,1 milion dolara, šećer od šećerne repe za 53,5 miliona dolara, a smrznutu malina "roland" za 52,7 miliona dolara.

Izvezeno je takođe jestivo ulje od suncokreta u vrednosti od 42,8 miliona dolara, pšenica za 30,1 milion dolara, smrznute maline "griz" za 28,7 miliona dolara.

Iz Srbije je Izvezeno i pivo od slada u bocama od 1 litar za gotovo 27 miliona dolara, sveže jabuke za 23,8 miliona dolara i pšenično brašno za nešto više od 20,4 miliona dolara.

S druge strane, uvezena je sirova kafa u vrednosti od 44,9 miliona dolara, banane za oko 25 miliona dolara i pomorandže za 20,5 miliona dolara.

Stanković je zaključio da izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u ukupnom izvozu učestvuje 19,6 odsto, a uvoz 5,7 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image