• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maline nisu hleb, već privatan biznis

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine ne može privatnim hladnjačarima da nametne cenu po kojoj bi uzgajivači malina želeli da prodaju, kaže državni sekretar.

"Cene na tržištu Srbije kao i na međunarodnom formiraju se slobodno i Ministarstvo i Vlada nemaju instrumente ni mehanizam da prisile hladnjačare i trgovce maline da promene visinu otkupne cene", rekao je državni sekretar u tom ministarstvu Ljubiša Dimitrijević povodom najavljenog sutrašnjeg protesta malinara iz Arilja i Ivanjice.

Prozvođači maline iz okoline Ivanjice i Arilja najavili su da će sutra organizovati miran protest ispred Vlade Srbije zbog niske otkupne cene maline, i traktorima krenuti za Beograd. Malinari traže da početna otkupna cena umesto 80 i 90 dinara bude 126 dinara za kilogram.

"Malina proizvedena u Srbiji je izvozni artikal i njena cena u velikoj meri zavisi od kretanja cene maline na svetskom tržištu", naglasio je Dimitrijević.

Državni sekretar je izrazio spremnost Vlade Srbije i Ministarstva da vodi razgovore sa hladnjačarima, trgovcima i proizvođačima maline o svim otvorenim pitanjima na tržištu tog voća.

"Ministarstvo je spremno da pruži podršku proizvođačima malina u pronalaženju novih tržišta kao i mogućnost organizovanja studijskog putovanja za poljoprivredne proizvođače u Poljsku koja je pored Srbije i Čilea treći krupan proizvođač na svetskom tržištu maline", ukazao je Dimitrijević.

On je podsetio da je Ministarstvo obezbedilo kapacitete javnih skladišta tako da prvi put ove godine proizvođači maline imaju mogućnost da ukoliko ne žele da prodaju malinu u trenutku branja, mogu da je uskladište u tim skladištima po povoljnim uslovima i čekaju trenutak koji je povoljniji za prodaju.

Međutim, malinari dovoljno ne koriste mogućnost skladištenja u javnim skladištima pa je od raspoložovih 2.950 tona uskladišteno svega 103 tone ili 3,5 odsto, od čega je u Arilju kapacitet skladišta 900 tona, a uskladišteno je 12 tona ili 1,33 odsto, kazao je Dimitrijević.

On je napomenuo da je do sada uobičajen procenat malinarima bio 51 odsto od postignute izvozne cene, a da sada postoji raspoloženje hladnjačara da taj procenat bude između 55 i 60 odsto.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SerbNik

Ali imate instrumente da uvede zakon u drzavu te nas lisite malinarske mafije i kriminala u organizaciji hladnjacara koji peljese proizvodjace. I nisu malinari jedini ovo rade svim poljoprivrednicima, tako je to kad u drzavi nema zakona...

special image