• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na sezonskim poslovima sve više maloletnika

Za sezonske poslove danas se odlučuje sve više mlaloletnika, a oni, kao i njihove "starije kolege", na prodaji sladoleda i garderobe, građevini ili kao konobari, kuvari, točioci piva, promoteri, sobarice i magacioneri mogu da zarade dnevno i više od 2.000 dinara.

Sagovornici Tanjuga ističu da su najplaćeniji fizički rad - utovar, selidbe i građevina, kao i promocije, a da su tokom letnjih meseci, pre svega zbog godišnjih odmora, u većim kompanijama, bankama i buticima često potrebne i "zamene", na mesec-dva.

Prema podacima Infostuda, ponuda sezonskih poslova se nije bitno promenila u odnosu na prethodnu godinu - traže se komercijalisti, ugostitelji, radnici obezbeđenja, agenti, promoteri, fizički radnici, anketari, građevinski radnici...

Takve poslove mahom nude omladinske zadruge i dnevnice se kreću od 1.200 dinara, a iako je sezona, ponuda za berbu voća i povrća trenutno nema.

U Omladinskoj zadruzi "Tragač" kažu da se po satu, zavisno od prirode posla, može zaraditi od 100 do 150 dinara, da se za utovare i selidbe dnevnice kreću između 1.500 i 2.000 dinara, a da promoteri mogu zaraditi i više.

Prosečna mesečna plata za rad preko OZ "Bulevar" je, kako su u toj zadruzi rekli Tanjugu, oko 25.000, a traže se anketari, statisti, konobari, prodavci sladoleda, osobe za deljenje reklamnih letaka...

Prema njihovim rečima, u letnjim mesecima kompanije, kada im radnici odu na godišnje odmore, često traže studente i srednjoškolce za "zamenu", a interesovanje omladinaca, pre svega maloletnih, za sezonske poslove iz godine u godinu raste.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje nema statističkih podataka o ponudi sezonskih poslova, jer oni, kao takvi, kako ističu, i ne postoje, niti ih Zakon o radu definiše kao poseban oblik radnog angažovanja.

"Sezonski poslovi mogu se 'kriti' iza zahteva poslodavaca za angažovanjem radnika na privremeno-povremenim poslovima ili na određeno vreme", navode u NSZ i napominju da plata najčešće zavisi od učinka.

Kandidata zainteresovanih za tu vrstu posla, prema njihovim rečima, uvek ima, kako starijih tako i mlađih, a pre svega nekvalifikovanih.

"Činjenica je da je u ovom periodu veća tražnja za zanimanjima ugostiteljske struke, kao što su kuvari, šankeri..., trgovcima i građevinskim radnicima", pokazuju podati NSZ.

U NSZ navode da osobe sa invaliditetom, u zavisnosti od procenjenih sposobnosti, mogu biti angažovane na svim sezonskim poslovima, ali da su to najčešće branje voća i povrća, prodaja sladoleda, rad u ugostiteljsko - hotelijerskim objektima i poslovi na poljoprivrednim gazdinstvima.

Međutim, prema podacima Infostuda, među poslovima koje su dostupni i osobama sa invaliditetom sezonskih nema.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image