• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U oktobru rastu plate i penzije

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je danas da će se penzije i plate u javnom sektoru oktobra sigurno povećati.

On je naveo da te isplate ne smeju biti neizvesne zbog minusa u budžetu nastalog neurednim isplatama doprinosa.

"Ne dolazi u obzir da se ionako niske plate i penzije dovode u pitanje zbog minusa u državnoj kasi, koji je za sedam meseci dostigao 90 milijardi. Najstariji građani i zaposleni u javnom sektoru ne treba da brinu jer će oktobarska povišica biti isplaćena po zakonu, inače ovo ne bi bila pravna država", rekao je Krkobabić u intervjuu za "Politiku".

Prema ranijem saopštenju Vlade, povišica plata i penzija biće obračunata u skladu sa šestomesečnim rastom cena i polovinom prošlogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Krkobabić je ukazao na to da je taj postupak Vlade dovođen u pitanje zbog vanrednog rasta nenaplaćenih doprinosa.

"Problem je u neplaćanju doprinosa koji su narasli na 230 milijardi dinara, što je za trećinu više nego lane kada je izbegavanje bilo oko 170 milijardi dinara", rekao je Krkobabić.

Kako je naveo, penzioneri i građani ne smeju da ispaštaju zbog toga što neko ne želi ili neće da na vreme obavi svoj posao.

Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno je da mesečna primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera u 2011. godini budu tri puta povećana. Prva povišica je bila u januaru od dva odsto, zatim u aprilu u iznosu tromesečne inflacije, što je bilo 5,5 odsto.

Zbog toga što je rast inflacije u prethodnih šest meseci bio veći nego što je bilo predviđeno pojedini mediji su spekulisali da će Vlada Srbije odustati od zakonom utvrđene formule za obračun povišice plata i penzija u oktobru, piše "Politika".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image