• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navala popisivača

U Srbiji je ovih dana zabeleženo veliko interesovanje građana za posao popisivača za predstojeći popis u oktobru, pa se tako za taj posao prijavilo mnogo više kandidata nego što je bilo raspoloživih mesta.

Kandidati za popisivače trebalo bi da budu državljani Srbije, da imaju bar srednju stručnu spremu, da su punoletni, imaju lep rukopis i poznaju teren.

Prednost će dobiti nezaposleni i studenti, a u mešovitim sredinama oni koji poznaju više jezika.

Popis na teritoriji čitave Srbije biće obavljen od 1. do 15. oktobra ove godine, plata popisivača će iznositi 22.000, a instruktora 34.000 dinara.

Rok za prijavu zainterovanih za učešće u popisu stanovništva na području Grada Novog Sada okončan je sinoć u 18 sati, a sve prijave su prosleđene Republičkom zavodu za statistiku, koji će i utvrditi redosled.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima na novosadskom području se prijavilo oko 5.000 osoba, odnosnoi tri puta više od potrebnog broja.

Prema rečima predsednice Popisne komisije za prijavu, organizaciju i sprovođenje popisa Ane Mujan gradskom području će trebati 1.400 popisivača, ali će biti izabrano oko 200 više u slučaju da se neko iz prve grupe u međuvremenu predomisli ili bude sprečen da obavi posao iz bilo kog razloga.

Kandidati za popisivače mogli su da se prijave na nekom od sedam punktova od kojih su tri bila u samom Novom Sadu, u mesnim zajednicama "7. juli", "Omladinski pokret" i "Narodni heroji", a po jedan u okolnim naseljima - Futogu, Rumenki, Sremskoj Kamenici i Kaću.

Na području Novog Sada za opštinske instruktore je nešto ranije konkurisalo 1.500 lica, gotovo deset puta više od traženog broja.

Zamenik gradske popisne komisije u Nišu Ljubomir Petrović rekao je danas Tanjugu da se u tom gradu za popisivače prijavilo 5.913 kandidata.

Nišu je potrebno 1.178 popisivača, pa prijavljeni broj znatno premašuje planirani broj popisivača.

Prijavljivanje kandidata završeno je u Nišu sinoć u 20 sati.

U Kragujevcu se za 890 popisivača za predstojeći popis stanovništva, domaćinstva i stanova prijavilo 3.700 građana, izjavio je Tanjugu predsednik Popisne komisije Zlatko Milić.

Prema njegovim rečima među prijavljenima je najviše studenata i nezaposlenih građana, a građani su prethodnih dana mogli u gradu da podnose prijave na tri punkta.

Milić je naveo da će preliminarni spisak kandidata za popisivače biti objavljen do kraja avgusta, a konačna lista prvih dana septembra.

U Kragujevcu je veliko interesovanje vladalo i za izbor gradskih instruktora za predstojeći popis, pa se tako za 110 mesta prijavilo 893 građana.

Prema ranijim izjavama predstavnika Zavoda za statistiku u Kragujevcu prednost u odabiru popisivača imaće kandidati koji imaju lep i čitak rukopis, sa najmanje završenom srednjom školom, koji su nezaposleni, kao i oni koji su nekada radili u mesnim zajednicama, matičnim i drugim sličnim službama, a sada su bez posla.

Za posao 360 popisivača, za predstojeći popis stanovništva u Jagodini, sinoć do 20 sati, do isteka roka, prijavilo se 1.406 kandidata, izjavio je danas Tanjugu načelnik Gradske uprave Petar Milošević.

Prijave kandidata od ponedeljka do sinoć primale su se u dve smene, napomenuo je on.

Koliko je interesovanje za mesto popisivača Milošević je ilustrovao primerom gradske Mesne zajednie "Pivara" gde se za 30 popisivača prijavilo 130 kandidata.

Milošević, koji je i zamenik predsednika Gradske komisije za popis, je potsetio da je velika konkurencija bila i za posao gradskog instruktora.

"Za 52 mesta instruktora bilo je prijavljeno 288 kandidata", rekao je Milošević.

On je napomenuo da su u rigoroznoj kontroli prijavljenih kandidata otkrivene brojne prevare i "laži", najviše, da su na evidenciji Službe za zapošljavanje, gde se dobija više poena, i takvi kandidati su "odmah eliminisani".

Za 726 popisivača u 92 naselja na teritoriji grada Kraljeva prijavilo se nešto više od 1.900 kandidata, rekao je za Tanjug predsednik Popisne komisije gradonačelnik Ljubiša Simović.

Najviše ljudi konkurisalo je za gradska naselja, pa je tako za naselje Kraljevo konkurisalo 900 kandidata, odnosno gotovo polovina od ukupnog broja prijavljenih.

Zato će naselja za koja se niko nije prijavio, ili ako nijedan kandidat sa tog područja ne ispunjava uslove, biti pokrivena popisivačima iz najbližeg naselja.

Gradonačelnik Kraljeva kao predsednik Popisne komisije naglašava da će u rangiranju kandidata biti strogo poštovani kriterijumu koje je odredio Republički zavod za statistiku.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image