• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simpo i Bambi-Banat pogođeni embargom

Posledice zabrane uvoz robe iz Srbije na Kosovo već su vidne i mere se velikom novčanim gubicima, ali i zatvaranjem fabrika i otpuštanjem radnika.

Naime, zbog odluke Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, koncern "Bambi - Banat" pretrpeo je štetu u vrednosti od preko 600.000 evra, dok je Kompanija "Simpo" iz Vranja zaustavila pre mesec dana proizvodnju u svojoj Fabrici lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku.

Generalni direktor koncerna "Bambi - Banat" Miroslav Miletić je rekao da je to i u normalnim uslovima poslovanja veliki gubitak, a naročito u vreme ekonomske krize.

"Kada to multiplikujemo sa drugim srpskim kompanijama koje beleže gubitke zbog embarga na Kosovu, onda je svakako vreme za krizni menadžment i hitnu intervenciju države u razrešenju ovog problema", naglasio je Miletić.

On je kazao da koncern "Bambi - Banat" ne isporučuje proizvode tržištu Kosova i Metohije od uvedenog embarga u julu, dodajući da ova odluka negativno utiče na poslovanje kompanije, kao i na navike i potrebe potrošača.

"Očekujemo da se što pre vratimo ovom respektabilnom tržištu na kome smo značajno prisutni od osnivanja kompanije", istakao je Miletić.

Kompanija "Simpo" iz Vranja zaustavila je pre mesec dana proizvodnju u svojoj Fabrici lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, jer zbog odluke Prištine o uvođenju embarga na uvoz robe iz Srbije više ne može da dostavlja sirovine, materijal, boje i lakove fabrici na Kosovu.

"Samo nekoliko dana posle odluke Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, zaustavljena je proizvodnja u našoj Fabrici lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, a 150 radnika uputili smo na prinudni odmor", saopštilo je rukovodstvo kompanije "Simpo" iz Vranja.

Fabrika specijalnog lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku prostire se na 5 900 metara kvadratnih, otvorena je 1990. godine, a do sada je redovno godišnje 70 odsto proizvodnje plasirala stalnim kupcima u Švedskoj i u nekoliko zemalja Istočne Evrope.

Iz Vranja ističu da će embargo ovoj fabrici, ali i cijeloj kompaniji, pričiniti milionsku štetu, koja neće moći da se nadoknadi.

Iz "Simpa" navode da je, osim proizvodnje u fabrici na Kosovu, stala i prodaja namještaja u salonima u Prištini i Gnjilanu, zbog nemogućnosti da se na to tržište transportuje nameštaj iz Vranja.

"Ako embargo potraje godinu dana, ova dva salona će, zbog zastoja u prodaji, preuzetih kreditnih obaveza prema kupcima i gubitka tržišta, napraviti kompaniji gubitak veći od milion evra", tvrdi rukovodstvo "Simpa" iz Vranja, a prenosi TV Most.


(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image