• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeftiniji šećer i meso, skuplje ulje?

Cene prerađenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostaće na ovom ili nešto nižem nivou do kraja godine, sa izuzetkom jestivog ulja.

Ulje će verovatno poskupeti, izjavio je saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

On je rekao da bi trebalo da dođe do pojeftinjenja šećera, čija je "cena i dalje suviše visoka", kao i da su se i, "pored teške situacije u stočarstvu stekli uslovi za pojeftinjenje mesa".

Stanković je objasnio da bi do poskupljenja jestivog ulja moglo doći, kako bi se postigao paritet maloprodajnih cena i cene sirovine - suncokreta.

"Cene uljarica na svetskim berzama izuzetno su stabilne, a akontna cena suncokreta u Srbiji u otkupu već sada se kreće između 25 i 30 dinara za kilogram, što će verovatno uticati na rast cene jestivog ulja", naveo je Stanković.

Na pitanje koliko bi, na osnovu te računice, ulje trebalo da košta, Stanković je rekao "da je cena litra ulja u Srbiji trenutno oko 130 dinara, a ne bi smela da pređe 150 dinara, jer je jestivo ulje u našoj zemlji i sada nerealno skupo".

Kako je istakao, cena tog proizvoda na našem tržištu za oko 10 odsto je veća nego u svetu.

Stanković je napomenuo da će ove godine u Srbiji biti proizvedene značajne količine suncokreta - 427.000 tona, što je za 12,8 odsto više nego lane.

Kada je reč o ceni šećera, Stanković je kazao da je cena tog proizvoda na svetskim berzama i dalje u padu, a da je trenutna maloprodajna cena od 103 dinara po kilogramu, iako regresirana od strane državnih Robnih rezervi, "suviše visoka".

"Cena šećera u Srbiji ne bi smela da prelazi 95 dinara po kilogramu", istakao je Stanković.

On je napomenuo da će u Srbiji biti proizvedeno oko 2,7 miliona tona šećerne repe što će omogućiti produkciju 400.000 tona šećera, tako će sa prelaznim zalihama, biti dovoljno tog prehrambenog proizvoda za domaće potrebe i izvoz.

Stanković je ukazao da je, prema projekcijama PKS, godišnja potrošnja šećera u Srbiji, zbog male kupovne moći, pala na oko 150.000 tona.

U junu je u Srbiji zabeležen pad potrošačkih cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (hrana i bezalkoholna pića) za 1,1 odsto, a u julu od 1,7 odsto, podsetio je Stanković, dodajući da su cene na domaćem tržištu veoma stabilne, a tako će ostati i u narednom periodu.

Govoreći o situaciji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, Stanković je kazao da je ovogodišnji rod tih proizvoda i pored svih nedaća ( kiše, poplave, suše) dobar", pa će verovatno stopa rasta u toj delatnosti biti pozitivna.

Poljoprivreda će ostvariti značajn profit zbog rasta cena i većih prinosa gotovo svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a procena je da će ukupna vrednost ovogodišnje agrarne proizvodnje u Srbiji premašiti sumu od šest milijardi dolara, prema prošlogodišnjih 5,5 milijardi dolara, istakao je Stanković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image