• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Dugove plaćamo na vreme

Republički budžet duguje vrlo malo privredi jer dugove plaća na vreme pa je zaostali državni dug zapravo dug opština, kaže premijer Mirko Cvetković.

"Od ukupne količine dugova države privredi Republika je u kašnjenju sa oko devet milijardi dinara, što je u odnosu na budžet oko jedan odsto", rekao je predsednik Vlade Cvetković u Kruševcu.

Podsetivši da postoje tri nivoa države - republički budžet, lokalne samouprave i javna preduzeća, premijer je ukazao da je situacija što se tiče dugova privredi različita po tim nivoima.

Cvetković je naveo da lokalne samouprave imaju značajne dugove, ali oni nisu pod tako striktnom kontrolom vlade kao republički budžet i radi se na izradi podzakonskih akata koji će definisati njihovo ponašanje u tom pogledu, posebno imajući u vidu da će im biti usmerena značajna sredstva kada počne primena izmena zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Predsednik vlade kaže da je ona spremna da izvrši pritisak na javna preduzeća da redovnije izmiruju dugove privredi, ali da to mora da bude praćeno pritiskom tih javnih preduzeća na njihove dužnike i naplatu dugova.

Cvetković je novinarima u Kruševcu rekao da je analiza pokazala da javna preduzeća, kao što je Elektroprivreda Srbije (EPS), više potražuju od preduzeća u privatnom sektoru nego što im duguju, pa su tako dugovi EPS-a samo jedna trećina njihovih potraživanja.

Premijer je naveo i da će vlada doneti određene mere za pomoć izvoznicima ali to neće biti neposredno subvencionisanje izvoza, jer to ne bi bilo prihvatljivo sa stanovišta evropskih standarda, već će to biti kroz kreditnu podršku.



On je podsetio da bi nova ekonomska kriza mogla da ima posledice upravo u toj oblasti - tako što bi uzrokovala smanjenu tražnju za uvoznom robom u pojedinim zemljama i negativno uticala na izvoz iz Srbije.

Premijer Srbije prisustvovao je otvaranju carinarnice u Kruševcu, u koju je uloženo 338 miliona dinara i tom prilikom rekao da su Kruševljani dobili novi savremeni objekat koji će omogućiti da se proces carinjenja obavlja što efikasnije.

Otvaranju carinarnice, koja predstavlja jednu od većih investicija Uprave carina, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić i direktor Uprave carina Predrag Petronijević.

Cvetković je posetio Fabriku maziva (FAM) u tom gradu, gde je sa rukovodstvom razgovarao o funkcionisanju tog preduzeća i planovima za dalji rad.

On je novinarima rekao da je ideja države da se toj fabrici pomogne da nađe rešenje za probleme u kojima se nalazi, jer se radi o tehnički i tehnološki dobrom preduzeću.

Premijer je podsetio da FAM ima velike dugove jer je bio garant drugim preduzećima Nibens grupe u okviru koje je poslovalo pre raskida privatizacije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image