• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankrotirao "Srbolek"

Fabrika lekova "Srbolek" otišla je u bankrot, a 188 radnika ove fabrike je ostalo bez posla i trenutno se nalazi na tržištu rada.

To je izjavio danas Tanjugu predsednik Udruženja manjinskih akcionara te kompanije Milorad Savić.

On je naveo da nije bilo drugog 'izlaza' jer poverioci nisu podneli plan reorganizacije, odnosno oporavka te kompanije, ali plan nije podneo ni stečajni upravnik koji je za to, takođe, imao nadležnost.

Savić je kazao da mu nisu poznati razlozi zbog čega to nije urađeno.

"Mi mislimo da ako prodaja ide u celosti, odnosno ako se "Srbolek" proda kao pravno lice da ćemo se svi namiriti - i radnici, i akcionari, banke i država", kazao je Savić i dodao da se potraživanja poverilaca procenjuju na oko 15 miliona evra.

On je naveo da jedino ako se firma proda kao pravno lice postoji mogućnost da opstane i da nastavi proizvodnju, koja je obustavljena još pre tri meseca.

Savić je objasnio da je OTP banka uplatila predujam, kako firma ne bi otišla u klasičan stečaj, koji bi podrazumevao da sve što se proda pripadne državi.

Na pitanje, da li ima informaciju da postoji zainteresovani kupac, Savić je kazao da nije čuo da se neko interesuje, ali da veruje da "Srbolek" kao preduzeće sa brendom i kvalitetnom ponudom lekova, može da bude prodato.

Savić kaže da trenutno fabrika ima određenu zalihu gotovih proizvoda i sirovina, a da je stečajni sudija doneo odluku da se zalihe prodaju.
Na pitanje, šta će biti kada tih lekova ne bude bilo u ponudi po apotekama, Savić kaže da to pitanje treba uputiti "uvoznom lobiju".

"To treba pitati uvoznu struju lekova. Ako država razmišlja da ovako vodi politiku i da mi nemamo lekove a da idemo na to da ih uvozimo...", upitao se Savić i dodao da je nitroglicerin veoma bitan lek, jedinstveni medakament u Evropi a koji samo "Srbolek" proizvodi.

Stečajni upravnik Dragan Perković kazao je za Tanjug da postoji mogućnost da se "Srbolek" proda kao pravno lice i tako naplate njihova potraživanja.

Perković je rekao da je ukupna obaveza Srboleka 1,1 milijardu dinara, od toga 12,7 miliona dinara duguje se PIO, a ukupna imovina preduzeća je 1,4 milijarde dinara.

Predlog o prodaji "Srboleka" kao pravnog lica Perković će izneti već na prvoj sednici Odbora poverilaca, koja je zakazana za sredu, 7. septembar.

Odbor poverioca bi na sastanku trebalo da donese odluku o novoj proceni kapitala firme i za taj posao angažuje revizorsku kuću.

Tokom stečaja već je formirana Skupština poverilaca, među kojima su mnoge banke poput OTP-a, "Raiffeisen banke", "Intese", AIK banke, "Srpske banke", ali tu su i drugi poverioci poput NIS-a, Ministarstva odbrane, "Batuta", "Galenike"...

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image