• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako "smrkne" evru, "svanuće" juanu i dolaru

Ako se dužnička kriza u evrozoni okonča bankrotom Grčke, a na svetskim valutnim berzama "smrkne" se svima koji imaju sredstva u evrima, "svanuće" investitorima koji su uložili u juan i dolar, tvrde međunarodni ekonomisti i analitičari.

Ukoliko Grčka bude na kraju bankrotirala, a o tome se sve više spekuliše ne samo u tržišnim krugovima, već i među mnogim uticajnim zapadnoevropskim političarima, evro bi doživeo snažan udar, a investitori bi, najverovatnije, ulaganja ponovo snažno vezali za američku i kinesku valutu.

"Fragmentacija evro zone bi otvorila vrata za ubrzanu intenacionalizaciju upotrebe juana", tvrde analitičari u londonskom Sitiju na koje se poziva agencija Rojters.

Kina je, kako navodi britanska agencija, počela snažnije da promoviše svoju novčanu jedinicu kao sredstvo u međunarodnim obračunima posle kolapsa američke investicione banke Liman braders, polovinom septembra 2008.

Najnovije analize pokazuju da najmnogoljudnija zemlja sveta sada oko sedam odsto svoje međunarodne trgovine obračunava u sopstvenoj valuti i taj udeo bi se, kako ističu eksperti , naglo uvećao ukoliko bi evro "eksplodirao".

"Strateški posmatrano (erozija evra) bi trebalo da utiče na globalizaciju juana", smatra Ding Jifan, zamenik direktora Razvojnog istraživačkog centra u Pekingu.

Ding kaže da bi brza "globalizacija" juana bila dobra prilika za jačanje kineskog, ekonomsko-finansijskog, uticaja u svetu. Ali, to bi istovremeno bio i izazov jer Kina, prema oceni tog eksperta, ne želi da se ta promena dogodi u jako kratkom vremenu.

Šef azijskog odeljenja ekonomista u kompanija "Nomura", čije sedište je u Hongkongu Rob Subarman, takođe veruje da će juan, u slučaju kolapsa evra, imati znatno veću ulogu, posebno u trgovini unutar Azije.

Subarman navodi da bi dugoročna stagnacija ili pad privrednog rasta u evrozoni "naterali" azijske kompanije da više investiraju kapital u vlastiti region, ali i na drugim brzo rastućim tržištima.



Dolar je u proteklih nedelju dana ojačao za nekoliko procenata prema evru, a juče je prema jedinstvenoj valuti 17 članica Evropske unije bio na najvišem nivou za sedam meseci.

Trenutno, na evropskom tržištu evro oscilira u dosta uskom rasponu od 1,36 dolara i ukoliko bi došlo do drastičnog pogoršanja dužničke krize u Grčkoj i još nekoliko drugih ugroženih članica evro zone, put ka daljem, još osetnijem padu evra bio bi otvoren, tvrde berzanski eksperti u Londonu.

Dolar je, uprkos mnogobrojnim slabostima američke privredne mašinerije, i dalje dominantna valuta u svetskim finansijama, pa nema sumnje da bi se u slučaju zaoštravanja krize u evrozoni uloga "zelene novčanice", kao "sigurnog pribežišta za ulagače u nestabilnoj situaciji" dodatno povećala, slažu se mnogi analitičari, a prenosi agencija Blumberg.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image