• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplane moraju da izmire dug do 13. oktobra

Toplane u Srbiji će morati do 13. oktobra da izmire polovinu ukupnog duga prema Republičkim robnim rezervama, za pozajmljeni mazut iz prethodne grejne sezone.

Ovo je uslov toplanama za dobijanje nove količine mazuta za predstojeću grejnu sezonu, izjavio je danas predsednik Urduženja toplana Srbije Milovan Lečić, dodavši da za sada nema nagoveštaja da će toplane tražiti poskupljenje grejanja.

"Ako hoćemo da povučemo nove količine mazuta iz Robnih rezervi, moramo da vratimo ono što smo prethodno uzeli", rekao je Lečić novinarima, posle sastanka radne grupe za sigurano snabdevanje energentima, koji je održan u Ministarstvu infrastrukture i energetike.

On je najavio da će 3. oktobra početi funkcionalne probe u toplanama, a da će 15. oktobra toplotni sistemi biti potpuno spremni za grejnu sezonu.

"Danas smo pokušali da nađemo rešenje za toplane koje nisu izmirile obaveze prema Robnim rezervama, što je neophodno da bi do 15. oktobra mogle da povuku nove količine mazuta i počele normalno da isporučuju toplotnu energiju", dodao je Lečić.

On je istakao da za sada nema nagoveštaja da će toplane tražiti poskupljenje grejanja, iako postoji veliki disparitet između cena energenata i cene grejanja.

Odluku o poskupljenju grejanja donose lokalne samouprave na predlog toplana, rekao je Lečić, koji nije mogao da precizira da li će grejanje poskupeti ili će toplane zajedno sa lokalnim samoupravama, na neki drugi način pokušati da nadomeste novac, potreban za nabavku novih količina energenata.

On je podsetio da su cene grejanja prošle godine rasle u proseku za 17 odsto, a da su samo cene mazuta porasle za više od 40 odsto. Još postoje dispariteti između cena grejanja i cena energenata, što mora da se reši, kako bi toplane imale dovoljno novca za nabaku energenata za novu grejnu sezonu, zaključio je Lečić.

Neke toplane su već dogovorile isporuke gasa za grejnu sezonu, kazao je Lečić, koji nije mogao da precizira koliko iznose dugovanja toplana "Srbijagasu", jer su toplane koje su bile najveći dužnici platili svoja dugovanja tom javnom preduzeću, ali će i ostali dug morati biti plaćen.

Toplane koje koriste ugalj imaju dovoljno tog energenta, napomenuo je Lečić i dodao da su ta preduzeća obezbedile oko jednu trećinu od ukupno potrebnih 200.000 tona uglja neophodnih za grejanje.

Ministarstvo infrastrukture i energetike će učiniti sve da pomogne da Srbija tokom zime obezbedi građanima sigurno snabdevanje toplotnom energijom, iako su daljinski sistemi grejanja u nadležnosti lokalnih samouprava, naglasio je pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je spremna za grejnu sezonu, svi značajniji remonti su već završeni, a proizvodnja struje je viša za oko pet odsto u odnosu na plan, saopštio je zamenik direktora EPS-a Zoran Manasijević.

Struje će biti dovoljno iako je proizvodnja u hidrolektranama ove godine manja za oko 18 odsto u odnosu na prošlu godinu, a proizvodnja u termoelektranama je viša od plana za oko 1,6 milijardi kilovat-sati struje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image