• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve spremno za grejnu sezonu, dugovi čekaju

Gradske toplane širom Srbije su različito pripremljene za nastupajuću grejnu sezonu, a i ove godine veliki problem predstavljaju međusobna dugovanja potrošača, izjavio je predsednik Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” Milovan Lečić.

Prema njegovim rečima u tehnički deo priprema za grejnu sezonu, ukupno gledajući, uloženo je više nego lane, ali ne onoliko koliko bi bilo neophodno.

“Gradske toplane duguju "Srbijagasu" 100 miliona evra, a nešto manje, oko 80 miliona evra, su potraživanja toplana prema građanima. Tome, međutim, treba dodati i značajan dug privrede”, rekao je Lečić na konferenciji za novinare u Hotelu “Park” nakon sednice Upravnog odbora PU “Toplane Srbije”.

Lečić je izrazio nadu da će “Srbijagas” imati razumevanje za dužnike i da će se naći neko rešenje za reprogramiranje potraživanja, kako se građani ne bi smrzavali ove zime. Rešenje, prema njegovom mišljenju, nije u poskupljenju grejanja, jer bi se zbog objektivnih okolnosti smanjio nivo naplate.

On je ponovio da 65 odsto energenata koje koriste toplane predstavlja gas, četvrtinu čini mazut, a 10 procenata ugalj, koji je i dalje najjeftinije gorivo.“Rezerve mazuta su nešto manje nego lane i kreću se između 5.500 i 6.000 tona, a pozitivno je što toplane ništa ne duguju Naftnoj industriji Srbije. Toplotnu energiju moramo da tretiramo kao i svaku drugu robu, a cene grejanja su različite u gradovima zbog specifičnih uslova u njima”, zaključio je Lečić.

Direktor “Novosadske toplane” Vladimir Jelić je istakao da to javno-komunalno preduzeće spremno dočekuje grejnu sezonu, pošto su na vreme remontovani vrelovodi i kotlarnice, a ima i dovoljno energenata u skladištu.

“Grejna sezona je 2008. počela 26. septembra, sledeće godine 13. oktobra, a lane 7. oktobra. Očekujemo da će ove godine početi 15. oktobra, kako piše i u odluci gradskih vlasti, sem ukoliko ne dođe do naglog zahlađenja”, istakao je Jelić.

Prema njegovim rečima građani duguju Toplani 1,5 milijardi dinara, identično koliko i Toplana treba da plati “Srbijagasu”, a nivo naplate od stanovništva je, ipak, na prilično visokom nivou.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image