• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boris Tadić: Nekonvencionalno iz krize

Srbija ekonomske probleme sa kojima se suočava mora rešavati nekonvencionalnim potezima, izjavio je sinoć predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je, na proslavi deset godina rada Američke privredne komore u Srbiji, istakao da se danas u drugom talazu krize, odnosno krizi evra, već postavlja pitanje da li svetu predstoji i treći talas i kako će se on manifestovati.

Iako danas mnoge ekonomske mere koje se primenjuju širom sveta ne vode sasvim sigurno ekonomskom razvoju, prema Tadićevim rečima, sasvim je izvesno da male države, naročito one koje imaju nerazvijenu infrastrukturu, ne mogu da računaju na razvoj ukoliko ne ulažu u infrastrukturu.

"Danas živimo u vreme kada nema jednoznačnog odgovora, i ne postoji nijedna ekonomska mera bez mračne strane", rekao je Tadić i dodao da se u vreme krize mora razmišljati nekonvencionalno i čak razmotriti da li posegnuti za sredstvima kojima je do sada obezbeđivana makroekonomska stabilnost kako bi se ona preusmerila u razvoj infrastrukture.

Srbija je, kako je poručio, uprkos svim teškoćama odlučna da izvede reforme koje su pred njom i ima jasnu viziju kuda treba da ide i gde joj je mesto u budućnosti.

Članstvo u EU, kako je objasnio, nije formalni cilj Srbije, već način da se u skladu sa najboljim standardima društvo unapredi na ekonomskom, političkom i bezbednosnom planu.



"Time doprinosimo našim građanima, popravljamo atmosferu za poslovanje i stvaramo povoljan ambijent u regionu, jer nijedna zemlja se nije razvijala ako je postojala u siromašnom okruženju, nijedna zemlja ne može da se razvija u uslovima konflikta i ako pažnja nije usmerena na izgradnju nedostajućeg segmenta privrede", rekao je Tadić.

On je rekao da se, čak iako se EU na najbolji mogući način izbori sa krizom evra, postavlja pitanje "u kakvom ćemo se svetu probuditi" u godinama koje dolaze, kakav će biti odnos snaga u svetskoj ekonomiji, i gde će u toj konstalaciji biti prostor za male zemlje sa ranjivim ekonomija i nezavršenim tranzicijama.

"Delim sa vama zabrinutost, ali to ne znači da sam pesimista. Mi ovde već 20 godinama uspevamo da preživimo u bezizlaznim situacijama, sve u skladu sa devizom: spasa nam nema ali propasti nećemo, i ubeđen sam da ćemo i ovoga puta pronaći rešenja za probleme sa kojima se suočavamo iako ih nema niko u svetu", rekao je Tadić.

I pored svega, investitori koji su u protekloj deceniji uložili u Srbiju bili su, kako je primetio Tadić, prijatno iznenađeni uslovima za poslovanje i njihove predrasude bile su razvejane, a Srbija će nastaviti da gradi povoljnu klimu za investicije iako je njih u vreme krize sve manje.

"Zahvalan sam svim privrednicima i svevišnjem što nismo dugo bili u recesiji, ali činjenica da i dalje nemamo ubrzani ekonomski rast čini socijalne tenzije u Srbiji veoma opasnim, i zato je potrebno pronaći sistem ekonomskih mera kao odgovor na novi talas krize", rekao je Tadić.

Vorlik: Važna uloga Amerike u razvoju Srbije

Ambasadorka SAD Meri Vorlik je, obraćajući se učesnicima gala-večere u hotelu Hajat, rekla da su se Srbija i Američka privredna komora uporedo razvijale i napredovale u poslednjih deset godina.

"Kao što je Američka privredna komora od nekoliko firmi stigla do 160 članica, tako je i Srbija od teških godina 90-ih prešla veliki put do statusa kandidata za članstvo u EU koji očekuje", rekla je Vorlik.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su SAD odigrale važnu ulogu u pružanju podrške Srbiji na putu njenog napretka.

Američke kompanije u Srbiji danas, kako je podsetila, zapošljavaju veliki broj građana i tako doprinose opštem životnom standardu.

"Ubeđena sam da će naši zajednički napori uz komparativne prednosti Srbije, poput geografskog položaja i obrazovane radne snage, kao i sporazumi koje Srbija ima sa drugim zemljama regiona, Rusijom i Turskom, doprineti da se sve više američkih kompanija interesuje za ulaganje u Srbiju", rekla je Vorlik, izrazivši nadu da će ekonomski odnosi Srbije i SAD biti sve jači.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image