• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspekcijom protiv crnog tržišta rada

Crno tržište rada u Srbiji može se smanjiti efikasnijom inspekcijom rada i doslednijom primenom zakona, rekao je Direktor kancelarije Međunarodne organizacije rada za srednju i istočnu Evropu Mark Levin.

"Treba uvesti i mere koje će pomoći da kompanije na “crnom tržistu” vremenom uvedu biznis potpuno u legalne tokove. Ako nema podsticaja na tržištu, te kompanije će nastaviti da izbegavaju propise", dodao je Levin u intervjuu za EurAktiv.

Kako je dodao, kompanije koje u potpunosti izvršavaju svoje obaveze prema zaposlenima su u iskušenju da pređu u nelegalne tokove ako takvo poslovanje prolazi bez bilo kakve kazne.

On je istakao da neformalna ekonomija nije samo karakteristika Srbije već i mnogih zemalja u regionu.

"Reč je o velikoj ekonomskoj aktivnosti koja se odvija van legalnog okvira. To ne znači da je aktivnost nelegalna, već da nije regulisana", pojasnio je Levin.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji od 22 odsto jako visoka, kao i da je naročit problem nezaposlenost među mladima koja je čak duplo veća nego nego među odraslom radno sposobnom populacijom.

Ako želi da smanji nezaposlenost, Srbija bi trebalo da unapredi poslovnu klimu i privuče nove investicija, predložio je Levin.

"Želeli bismo, takođe, da vidimo još aktivnih mera zapošljavanja. Neke zemlje su koristile javne radove, mada naravno to treba finansirati", kazao je Levin.

Poslednja grupa mera mogla bi da se odnosi na unapređenje programa za razvoj veština kod nezaposlenih jer se "poslodavci i u krizi žale da im nedostaju kvalifikovani radnici".

Komentarišući moguće izmene zakona o radu u Srbiji, on je istakao da MOR podržava uklanjaanje administrativnih prepreka koje koče nova zapošljavanja i dinamiku na tržištu rada.

"MOR je protiv potpune deregulacije tržišta rada jer se bazični standardi rada, koji su vitalni u zaštiti prava radnika, moraju poštovati" istakao je Levin i naveo da ima glasova u Evropi koji se zalažu za smanjenje radničkih prava.

"Ako deregulacija znači smanjenje prava radnika u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, onda je to katastrofa", rekao je Levin.

On je izrazio uveravanje da generalni izgledi za tržiste rada u regionu u narednih nekoliko godina nisu optimistični.

"Moglo bi da bude bolje ako bi se više pažnje posvetilo svetu rada i problemu zapošljavanja. Ali, zasad to pitanje nije visoki prioritet zbog dešavanja u evrozoni",naveo je Levin.

Komentarišući nedavno osnivanje pokreta poslodavaca u Srbiji, on je rekao da u globalu "organizacije poslodavaca i sindikati mogu da igraju daleko veću ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog oporavka u Srbiji.

"To su akteri u realnoj ekonomiji. Oni znaju šta se realno dešava na terenu i treba da dobiju šansu da ostvare uticaj na ekonomsku i socijalnu politiku Srbije", kazao je on.

(Beta)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image