• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sa falsifiktom sa bankomata?

Šta da rade oni koji na bankomatu podignu lažne novčanice? Obavezno da pozovu policiju!

U Srbiji je od početka godine do danas zaplenjeno tačno 3.741 lažna novčanica, a među njima je najviše onih čija je vrednost 500 dinara.

Podaci NBS pokazuju da je na meti falsifikatora druga po interesovanju domaća hiljadarka.

Postavlja se pitanje šta da radi građanin kada sa bankomata banke podigne lažnu novčanicu? Da li nam svima, u tom slučaju, sleduje sudbina Beograđanke kojoj je nedavno službenica na šalteru banke pocepala lažnu novčanicu od 500 dinara, koju je ova prethodno podigla sa bankomata te iste banke?

U NBS navode da je pozivanje policije obavezno.
"Svaki građanin ima obavezu da prijavi izvršenje krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, a falsifikovanje novca jeste takvo krivično delo", rečeno je "Novostima" u NBS.

Policija će novac privremeno oduzeti uz izdavanje potvrde o oduzimanju. A potom će novac dostaviti NBS na ekspertizu koja će pokazati da li se radi o falsifikatu ili ne.

Građanin policiji daje informacije da je novac podigao sa bankomata. U NBS kažu da je, čak, najbolje da građanin ostane pored bankomata do dolaska policije.

"U zavisnosti od okolnosti koje policija utvrdi, građanin bi mogao da sudskim putem traži od banke, čiji je bankomat u pitanju, nadoknadu štete koju je pretrpeo podizanjem falsifikovanog novca", objašnjavaju u centralnoj banci.

Potvrdu, takozvani "slip", koji se dobija prilikom podizanja novca sa bankomata obavezno treba sačuvati, pošto je to jedan od dokaza da je novac podignut sa baš tog bankomata.

Većina bankomata pod stalnim je video nadzorom te snimak kamere takođe može biti dokaz da je falsifikovan novac podignut na određenom bankomatu.

Naravno, ovo ne bi bilo potrebno ako banka pristane da nadoknadu izvrši bez pokretanja sudskog postupka, ali i ovo rešenje bi najviše zavisilo od toga da li u istom bankomatu ima još primeraka falsifikovanih novčanica, pišu "Novosti".

Istina, iako u NBS za "Novosti" kažu da je najbolje da građanin pozove policiju čim podigne novac sa bankomata, nigde se ne navodi kako bi građanin mogao da zna da je novčanica falsifikovana, pa da tako munjevito odreaguje.

To mučno saznanje steći će tek kada mu na to skrene pažnju neki službenik banke, kasirka, menjač…

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image