• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erste banka presipa profit u gubitak

Austrijska bankarska grupa mora da se presabere zbog poslova u Mađarskoj i Rumuniji pa će u knjigama profit iz 2011 postati gubitak. Poslovanje u Srbiji zbog toga neće trpeti.

Banka je objavila da će dobit od 700 miliona evra za prva tri kvartala 2011. pretvoriti u gubitak zbog knjigovodstvenog sređivanja bilansa poslovanja u Mađarskoj i Rumuniji, kao i smanjenja izloženosti u nekim zemljama evro zone.

"Preduzeli smo radikalne mere u našim bilansima da bismo pripremili Erste grupu za produženi period neizvesnosti, nakon što su nam poslednjih nekoliko nedelja značajno opale nade da ćemo u bližoj budućnosti videti rešenje za krizu suverenog duga u Evropi", izjavio je generalni direktor Erste grupe Andreas Trajhl.

Kako je saopštila Erste grupa, mere Upravnog odbora grupacije, koje utiču na prikazivanje njenog portfolija, prema rečima Trajhla su isključivo jednokratni troškovi tako da će osnovni kapital grupacije ostati nepromenjen, kao i njena jaka likvidnost.

Procene su da će Erste grupa primenom tih mera na kraju 2011. godine umesto neto profita od 850 do 950 miliona evra imati gubitak od 700 do 800 miliona evra.

Erste grupa je otpisala celokupni takozvani gudvil (dobra očekivanja) u Mađarskoj u iznosu od 312 miliona evra, a glavni razlog je državna intervencija u bankarskom sektoru te zemlje, tj. uvođenje poreta na dobit banaka. Plan grupacije je da dokapitalizuje banku u Mađarskoj i optimalizuje njeno poslovanje.

U Rumuniji, gde Erste banka ima najveći tržišni udeo od oko 25 odsto, gudvil je delimično otpisan u vrednosti 700 milion evra, jer je procenjeno da će privredni oporavak biti sporiji od očekivanog.

Erste grupa je smanjila izloženost prema javnog dugu Grčke, Portugalije, Španije, Irske i Italije sa 1,9 milijardi evra na kraju 2010. godine na 600 miliona evra na kraju septembra 2011. godine.

Berzanska cena akcija Erste grupe jutros je, posle objave novih mera uprave, pala za oko 16 osto, ali je tokom dana taj pad ublažen.

Predsednik Izvršnog odbora Erspe banke u Srbiji Slavko Carić je za Betu rekao da je Erste grupa jedna od retkih banka koje je priznala kakve ima probleme u određenim zemljama, što će doprineti rastu poverenja u banku.

On je istakao da knjigovostvene promene u rezultatima poslovanja grupaciji ni na koji način ne utiču na poslovanje banke u Srbiji koja će ove godine imati znato veći profit od prošlogodišnjeg.

"Erste banka u Srbiji beleži rast profita, odnos kredita i depozita je dobro izbalanasiran na nivou od oko 110 odsto, nivo problematičnih kredita je znatno ispod proseka u bankarskom sektoru Srbije, a adekvatnost kapitala je iznad proseka", rekao je Carić.

Erste očekuje pozitivne efekte od današnje odluke

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image