• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teška bitka oko rebalansa budžeta

Poslanici opozicije oštro su danas u popodnevnom delu rasprave kritikovali predloženi rebalans republičkog budžeta za 2011. Premijer Cvetković izjavio je danas da je predloženi rebalans u potpunosti u skladu sa fiskalnim pravilima i da u prilog tome govori činjenica da su ga podržali MMF i Fiskalni savet Srbije.

Posle svečarskog otvaranja prve sednice jesenjeg zasedanja, uz himnu i gardu Vojske Srbije, poslanici su počeli sa sa oštrom raspravom oko predloženog rebalansa budžeta za 2011. godinu, kome su podršku najavile sve stranke vladajuće većine, izuzev SVM i LSV.

Premijer Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da je predloženi rebalans budžeta socijalno odgovoran, jer obezbeđuje redovna socijalna davanja, da će nastaviti da podstiče privredni rast, a da predviđa i smanjenje javne potrošnje sa 45,5 na 43,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Cvetković je naglasio da je vlada predložila rebalans budžeta u skladu sa fiskalnim pravilima i u dogovoru s Međunarodnim monetanim fondom, koji je 26. septembra odobrio novi aranžman sa Srbijom.

U skupštinskoj raspravi, Savez vojvođanskih Mađara, koji je u vladajućoj koaliciji, uslovio je podršku rebalansu budžeta usvajanjem amandmana na izdvajanja namenjena Vojvodini za kapitalne investicije.

SVM je naveo da je iz ovogodišnjeg republičkog budžeta od devet milijardi dinara namenjenih Vojvodini, odnosno Fondu za kapitalne investicije, do sada izdvojeno svega milijardu dinara što je, kako su ocenili, poražavajuće i govori o tome da se budžet ne realizuje.



Amandmanom SVM-a predviđeno je da se preostalih osam milijardi dinara koje država duguje Vojvodini za kapitalne investicije transferiše u tri jednake mesečne rate do kraja godine.

Podršku amandmanu SVM najavila je Liga socijaldemokrata Vojvodine, iz koje su poručili da će odluku o podršci rebalansu budžeta doneti stranački organi kada se "vidi sudbina amandmana SVM-a".

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da će Vlada razmotriti amandman SVM-a i dodao da nema ništa protiv tog amandmana ako se on ne kosi sa važećim propisima.

Podršku rebalansu budžeta najavile su stranke vladajuće koalicije - Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, PUPS i Ujedinjeni regioni Srbije.

Iz URS je poručeno da će podržati rebalans jer su uvažene sve pretpostavke iz Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim je omogućeno da gradovi i opštine dobijaju duplo više sredstava od poreza na zarade.

Lider opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je i rebalans budžeta "predmet buvlje pijace u vladajućoj koaliciji" i da se iz njega prepoznaju sve slabosti sadašnje vlasti i neprekinuti kontinuitet u politici koja direktno ugrožava budućnost svih u zemlji.

Opozicione Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Nova Srbija kritikovale su predloženi rebalans, ali i ekonomsku politiku vlade.

Nova Srbija optužila je Vladu Srbije da je šest meseci kršila zakon i da kroz rebalans budžeta želi da legalizuje sve ono što je "kriminalno" i pogresno urađeno dok je DSS ocenila da predloženi rebalans pokazuje potpuno odsustvo politike, zatvaranje očiju pred realnošću i neumereno trošenje države daleko iznad mogućnosti.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđeni su prihodi od 707,35 milijardi dinara i rashodi od 850,9 milijardi, tako da će deficit biti 142,7 milijardi dinara.

Zakonom o budžetu za 2011. godinu bili su predviđeni prihodi od 726,4 milijarde, rashodi od 846,9 milijardi, kako bi deficit iznosio 120,5 milijardi dinara.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image