• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez starosne granice za zajmoprimce

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pozdravila je danas zahtev NBS da banke ukinu granicu od 65 ili 70 godina starosti za dobijanje kredita.

Banke imaju poslovnu praksu, inače uobičajenu u svetu, da prilikom pozajmica po tekućem računu, kredita i drugih bankarskih usluga kao uslov starosno doba klijenta. Tako ako će klijent biti stariji od 65 godina u momentu otplate poslednje rate kredita, on kredit neće dobiti ili će dobiti na kraći rok – do navedene granice.

Poverenica sada pozdravlja odluku da se to izmeni, po pritužbi jedne građanke. Taj slučaj je “završen uspešno”, jer je banka postupila po preporukama poverenice.

Poverenica nije osporila pravo banaka da vrše procenu kreditnog rizika i sposobnosti svakog klijenta, ali je utvrdila da postavljanje starosnog uzrasta kao uslova za korišćenje bankarskih usluga predstavlja direktnu diskriminaciju po osnovu starosnog doba, što je zabranjeno Ustavom i zakonima Srbije.

''To što neka osoba ima više od 65 godina ni na koji način ne implicira da su njene finansijske mogućnosti manje od osobe koja je mlađa, jer su redovni mesečni prihodi koje ljudi ostvaruju veoma različiti i ne zavise od godina'', smatra Petrušić.

Poverenica je izrazila zadovoljstvo što je preporuka sprovedena, ističući da je to dragocen doprinos ostvarivanju principa jednakosti, kao temeljne vrednosti svakog demokratskog društva.

Formalno, banke će svakako ispuniti taj uslov ali pitanje je
kako će to stvarno izgledati u praksi. Ako se banke nateraju da daju recimo stambene kredite na 25 godina nekome ko u trenutku zahteva ima 50, kamatna stopa će biti poprilična, jer i rizik da se vraćanje “ne doživi” je popriličan.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image