• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može da se radi i bez države i bez kredita

Preduzeće Alfa Plam iz Vranja iskače iz privredne priče u Srbiji, jer je u prvoj polovini 2011. zabeležilo rast prihoda od 19,85 odsto – bez državne pomoći i pozajmica od banaka.

To je uglavnom zahvaljujući rastu izvoza od 40 procenata u odnosu na isti period 2010, pri čemu nema ni dinara kredita, niti su iz Alfa Plama tražili finansijsku podršku države preko antikriznog paketa.

Samo u ovoj godini Alfa Plam je investiraio oko milion evra iz sopstvenih sredstava u pogone.

Najveći deo proizvodnje šporeta, kamina i peći fabrika plasira u regionu i namerava da se još bolje pozicionira na zahtevnim zapadnoevropskim tržištima, piše najnoviji broj mesečnika "Biznis i finansije".

"Već 11 godina nismo uzeli nijedan kredit, a do danas smo uložili više od 20 miliona evra sopstvenih sredstava u modernizaciju tehnoloških linija i samih proizvoda", rekao je generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Alfa Plama Velin Ilić.

Generalni direktor Ilić je naveo da je Alfa Plam ponudio tržištu peći na sva uobičajena goriva, a već tri godine proizvodi i peći na pelet, gorivo od drvne mase sa minimalnom količinom smole.

Ponudom tih vrsta peći Alfa Plam namerava da ojača prisustvo na zapadno-evropskom tržištu.

Alfa Plam je 2010. prodao 156.000 različitih aparata kupcima čije su želje i navike slične: izuzetno im je važno da je aparat višenamenski, da određena količina energenta u isto vreme služi za kuvanje, pečenje i za grejanje, naveo je Ilić.

Proizvodi Alfa Plama mogu se naći od Austrije do Švedske i u tim zemljama tražnja za takvim aparatima-štednjacima je značajna zato što veliki broj ljudi živi u selima, ima sopstveni ogrev, a energija na Zapadu je veoma skupa, objasnio je Ilić.

"Od prošlogodišnjih 156.000 raznih aparata, u Italiju, Austriju i Nemačku izvezli smo 12.000 štednjaka i peći na pelet, što smatram ogromnim uspehom. U Nemačkoj se godišnje proda ukupno 50.000 do 60.000 štednjaka, a mi uspevamo da plasiramo 4.000 do 5.000, dakle pokrivamo 10 odsto tržišta", naveo je prvi čovek Alfa Plama.

Odgovarajući na pitanje da li su se u Alfa Plamu pokajali što nisu koristili bilo kakvu finansijsku pomoć države, Ilić je rekao da su o tome raspravljali u firmi, ali smatraju da je novac potrebniji drugima.

"U Vranju su dve velike industrije propale, pa dok se proizvodnja obuće relativno oporavila, tekstilna još tavori. Zato sam pomislio da ima drugih kojima će taj novac iz antikriznog paketa dobro doći, a mi iz Alfa Plama možemo i sami da finansiramo svoje poslovanje", zaključio je Ilić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image