• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Cena gasa i dalje nerealna

Direktor Srbijagasa kaže da pored poskupljenja gasa njegova cena i dalje nije realna. Mađarska preskupo naplaćuje tranzit gasa.

Cena gasa je povećana, jer je poskupeo gas na svetskom tržištu od 1. oktobra na 525 dolara za 1.000 metara kubnih, izjavio je danas generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i ocenio da i sa najnovijim poskupljenjem gas u Srbiji nema realnu cenu.

Bajatović je za televiziju B92 najavio da će predstojeći novi ugovor, koji će biti potpisan sa Gaspromom pred kraj godine, podrazumevati nižu cenu gasa za oko14 odsto.

Gas u Srbiji nije poskupeo od oktobra 2008, ali Vlada nije dozvolila veće poskupljenje da se ne bi poremetila makroekonomska stabilnost u zemlji, rekao je Bajatović i dodao da će gasa biti dovoljno za predstojeću zimsku sezonu, i za privredu i za građane.

Bajatović je rekao i da će Srbijagas zbog toga što cena gasa nije veća morati da "kroz novo kreditno zaduženje koje je danas odobreno" isplati dugove.

On je optužio Mađarsku da za tranzit gasa tom javnom preduzeću naplaćuje 20 miliona evra više nego što je realna cena.

"Mađari nas kradu, to javno kažem. Ugovor može da bude povoljniji", rekao je on televiziji B92.

Bajatović je rekao da za dve godine, koliko je generalni direktor Srbijagasa, nije mogao da izmeni tako nepovoljan sporazum, jer je reč o dugoročnom ugovoru koji je ranije potpisao bivši direktor tog preduzeća.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović rekla je u istoj TV-emisiji da je gas u Srbiji trebalo da bude jeftiniji, za oko 20 odsto, a među najskupljim je u regionu, zbog toga što ima posrednika "Jugorosgas" u nabavci tog energenta od Rusije.

Mihajlović je naglasila da "Srbijagas", zbog lošeg poslovanja beleži gubitke, što je i bio jedan od razloga njihovog zahteva za poskupljenje gasa, ali je te optužbe Bajatović odbacio kao neistinite i zlonamerne.

Visoki funkcioner SNS optužila je rukovodsto "Srbijagasa" za korupciju, jer su dugovi u tom javnom preduzeću narasli na oko 635 miliona evra i podsetila da je u protekle dve godine to javno preduzeće pripojilo osam firmi iz propalih privatizacija, ali je problem što njihova delatnost nema zajedničkih tačaka sa delatnošću "Srbijagasa".

Direktor Srbijagasa je, međutim, odbacio sve te optužbe navodeći da je to preduzeće uspelo da pomogne velikom broju firmi koje su loše privatizovane.

Vlada Srbije juče je na telefonskoj sednici donela odluku da gas od 1. novembra poskupi 10 odsto za domaćinstva i 15 odsto za privredu.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image