• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protokol o saradnji Srbije i Rusije

Protokol Desetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju Srbije i Rusije potpisan je danas u Beograd.

Protokol su potpisali kopredsednici te komisije zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Srbija i Rusija imaju niz mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno u energetici i poljoprivredi, ocenili su Dačić i Šojgu i ukazali na na značaj izgradnje gasovoda "Južni tok".

Dvojica kopredsdnika najavili su da bi do kraja godine mogao biti potpisan dugoročni sporazum o isporuci ruskog gasa Srbiji.

Dačić je rekao da je prioritetni interes da se do kraja godine zaključi sporazum o dugoročnim isporukama privrednog gasa Srbiji, koji bi važio od 2012. do 2021. godine.

Šojgu smatra da je na tom planu urađen "veliki posao za produžavanje ugovora o isporukama gasa", dodavši da misli da će taj sprozum biti potpisan već ove godine.

Dačić je istakao da je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinski partnera Srbije, navodeći da je spoljontrgovinska razmena u 2008. godini bila oko četiri milijarde dolara.

Razmena je prošle godine iznosila oko 2,5 milijarde dolara, a u prvih osam meseci ove godine 2,2 milijarde dolara.

Dačić očekuje da će obim spoljnotrgovinske razmene do kraja godine biti veći od tri milijarde dolara, ističući da, u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini dve države - "iz godine u godinu radimo na proširivanju lista proizvoda koji su na tom režimu".

"Naftna industrija Srbije je poslovala sa profitom, a siguran sam da će i modernizacija koja se vrši u NIS-u rezultirati još većim profitom u narednim godinama", rekao je ministar.

Šojgu je kazao da se svi projekti koji su podržali predsednici dve države i dve vlade razvijaju uspešno, navodeći posebno projekte u naftnoj i gasnoj sferi.

"Počelo je punjenje gasom skladišta 'Banatski dvor', stvorena zajednička preduzeća zadužena za projektovanje gaosovoda Južni tok", rekao je on.

Prema rečima Šojgua, postoje velike i dobre perspektive za saradnju u oblastii transporta i obnavljanja lokomotiva i vagona, ali i pravljenje novih puteva.

Sednici su prisustvovali srpski ministri Milutin Mrkonjić, Dušan Petrović, Vuk Jeremić, savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i brojnih preduzeća.

Rusku delegaciju, koju je predvodio Šojgu, sačinjavali su brojni privrednici, a sednici Komiteta prisustvovao je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image