• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agrokor za Merkator nudi 832 miliona evra

Hrvatski koncern ''Agrokor'' ponovo je predao ponudu za kupovinu 50,03 deonica najvećeg slovenačkog lanca trgovine prehrambenih proizvoda ''Mercator'', preneo je hrvatski portal business.hr.

Iz zagrebačkog ''Agrokora'' nisu želeli da komentarišu da li su predali ponudu za kupovinu deonica Mercatora na konkursu za prikupljanje ponuda koji je završen u ponedeljak.

Prema pisanju slovenačkih medija, ''Agrokor'' je, kao i u početkom ove godine, ponudio 221 evro za deonicu ''Merkatora'', čime bi ukupna vrednost slovenskog preduzeća bila 832 miliona evra.

Kao ni ''Agrokor'', ni londonska banka ING, koja upravlja prodajom 50,03 posto udela u ''Merkatoru'', nije komentirasala tu informaciju.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi business.hr, ponude za 50,03 odsto deonica, ''Mercatora'' koje zajednički prodaje grupa slovenskih banaka i Pivara Laško (PL), odnosno ukupno 11 deoničara, predali su i investicioni fondovi - Mid Europa, Warburg Pincus i TPG.

Neki su od njih nastupali i u ranijim tenderima za ulazak u ''Merkator'' od kojih su vlasnici kasnije odustajali, ali su ponudili manju cenu od ''Agrokora'' koji je i prilikom poslednjeg prikupljanja ponuda početkom ove godine takođe nudio 221 evro po deonici za vlasnički paket koji je tada na prodaju ponudila Pivara Laško.

Predsednik Nadzornog odbora Pivare Laško Vladimir Malenković rekao je slovenačku agenciju STA da će Nadzorni odbor upoznati s neobavezujućim ponudama za kupovinu 50,03 odsto deonica Mercatora na seednici predviđenoj za 26. oktobar.

Danas, dan posle isteka roka za predaju ponuda za kupovinu većinskog dela "Merkatora", na Ljubljanskoj berzi cena deonice ''Merkatora'' pala je za 2,8 odsto, na 168,1 evra.

Trgovački lanac ''Merkator'' među vodećim je poslovnim kompanijama u Sloveniji prema ostvarenim prihodima.

Sa prošlogodišnjim prihodom od 2,78 milijardi evra ''Merkator'' je bio na drugom mestu posle ''Petrola'', koji je sa 2,80 milijardi evra prihoda 'preskočio' ranijih godina vodeći ''Merkator''.

Prema ostvarenoj dobiti u prošloj godini, "Merkator" je sa 30,4 miliona evra bio na sedmom mestu.

U prvom polugodištu ove godine ''Merkator'' je ostvario 1,42 milijarde evra prihoda, što je 6,1 odsto više nego u istom razdoblju lane.

Čista dobit grupe "Merkator" je u prvom polugodištu ove godine iznosila 18,5 milioma evra, ili 4,9 odsto više nego u isto vreme lane.

Krajem juna grupa ''Merkator'' je zapošljavala 23.620 radnika, od kojih u Sloveniji njih oko 12.000.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image