• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi investiraju u EPS dve milijarde evra

Elektroprivreda Srbije potpisala je danas Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji energetskih projekata na biomasu.

Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra, izjavio je generalni direktor EPS Dragomir Marković.

Protokol su potpisali generalni direktor EPS, predsednik Odbora direktora Čajna envajaranmental enerdži holdings (Ćina Environmental Energy Holdings) Bili Ngok i predsednik Odbora direktora Šenžen enerdži grup (Shenzhen Energy Group) Gao Cimin.

Planirano je da se, u saradnji sa kineskim partnerima, izgradi termoelektrana "Tent" B3 instalisane snage 740 megavata sa pripadajućim kopom Radljevo za proizvodnju uglja, koji će se sagorevati u toj termoelektrani, rekao je Marković i dodao da je sa Kinezima dogovorena i saradnja na korišćenju obnovljivih izvora energije u Vojvodini.

On je izjavio da se uskoro očekuje donošenje konačne investicione odluke, stvaranje zajedničkog preduzeća i obezbeđenje neophodnih finansijskh sredstava za realizaciju tih projekata.

Kako je precizirao, kineske kompanije će imati većinski udeo u zajedničkoj firmi sa EPS-om, ali je istakao da se će o tačnim procentima pregovarati.

Novac za izgradnju bloka u TENT-u, prema rečima Markovića, biće obezbeđen iz kineskih kredita.

Predsednik Odbora direktora kompanije Čajna invajrmental enerdži Bili Ngok je kazao da je potpisivanje sporazuma sa EPS-om veliki korak ka realiziciji projekta koji je veoma značajan za izlazak kineskih kompanija u oblast energetike u inostranstvu.

On je objasnio da se njegova kompanija bavi investicijama u zaštitu životne sredine i obećao je da će u Srbiju doneti najmodernije tehnologije za termoelektranu i rudnik uglja.

U realizaciju projekta u Srbiju, kako je rekao Ngok, u najvećem broju će biti angažovani radnici i stručnjaci iz Srbije.

Dodao je da očekuje da će taj projekat dobiti podršku Vlade Srbije i lokalnih samouoprava.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image