• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazumi Srbije i Rusije o saobraćaju

Rusija i Srbija potpisale su danas u Moskvi bilateralne sporazume o vazdušnom i pomorskom saobraćaju.

Sporazume su potpisali ministar za infrastrukturu i saobraćaj Srbije Milutin Mrkonjić i ministar za transport Rusije Igor Levitin, tokom zasedanja Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

Sporazum o vazdušnom saobraćaju je moderniji u odnosu na prethodni i proširuje određena ekonomska prava za kompanije koje lete iz Srbije u Rusiju, i obrnuto.

Njime će između ostalog biti omogućeno da više avio-kompanija može da leti na razne destinacije u Rusiji i Srbiji, a ne samo, kao do sada, na relaciji Beograd-Moskva, i to samo Jat i Aeroflot.

Sporazum o pomorskom saobraćaju, iako Srbija nema more, reguliše status oko 20.000 pomoraca iz Srbije, bez obzira na čijem brodu rade.

Ministar Levitin je kazao novinarima da su sporazumom o vazdušnom saobraćaju potvrđeni broj prevoznika i broj letova između dve zemlje.

"Spremni smo da pružimo podršku srpskim aviokompanijama koje lete u Rusiju i pružićemo im nepohodno tehničko obezbeđenje na našim aerodromima", rekao je Levitin.

Naveo je da je u razgovoru sa Mrkonjićem bilo reči o putevima u Srbiji, i o modernizaciji železnice.

Razgovaralo se i o autoprevoznicima, kako bi imali dovoljno dozvola za prevoz robe iz Srbije i trećih država, dodao je Levitin.

Ministar Mrkonjić je kazao da je na današnjoj sesiji BSEC bilo reči o razvojnim projektima Srbije: završetak izgradnje Evropskih drumsko-železničkih koridora 10 i 11, i plovnog Koridora sedam na Dunavu, dodaviši da su "dobili punu podršku partnera" u toj organizaciji.

Mrkonjić je danas pozvao Azerbejdžan, Tursku i Rusiju da učestvuju na tenderu za prodaju avio-kompanije Jat, i istakao da su zainteresovani za učešće.

Ministar je najavio i da će večeras sa rukovodstvom Ruskih železnica razgovarati o kreditu za modernizaciju železnice u Srbiji, odnosno "konkretno o dinamici isplate i cena".

"Nosilac poslova će biti Ruska žekeznica, moramo se dogovoriti konkretno o cenama", rekao je Mrkonjić.

Ministarski sastanak BSEC otvorio je ruski ministar Levitin pročitavši pozdravni govor premijera Vladimira Putina.

Levitin je istakao da se ukupna vrednost planiranih i započetih infrastrukturnih projekata u svih 12 drzava BSEC meri stotinama milijardi evra.

U BSEC su Rusija, Turska, Azerbejdžan, Srbija, Jermenija, Albanija, Bugarska, Ukrajina, Grčka, Moldavija, Rumunija i Gruzija koja jedina nije poslala predstavnika na danasnji sastanak.

Srbija će 1. januara 2012. preuzeti od Rusije predsedavanje BSEC.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image