• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU odbila specijalni status "Južnom toku"

Evropska unija je odbila da rusko-italijanskom magistralnom gasovodu dodeli specijalni pravni status, svojevrsnu zaštitu od "trećih lica".

Specijalni pravni status je ruskom "Gaspromu", kao inicijatoru projekta, bio neophodan da bi nad gasovodom izbegao primenu propisa "trećeg energetskog paketa EU", piše moskovski poslovni dnevnik "Komeresant".

Prema propisima evropskog energetskog zakona, transdržavni cevovod mogu (tj. imaju pravo) da koriste treća lica, s tim što transport i prodaja gasa moraju da se razdvoje. Iz tih propisa se izuzimaju samo objekti obuhvaćeni pojmom TEN (transevropska sirovniska infrastruktura).

Konkurenti "Južnog toka" - "Transjadranski gasovod" i "Nabuko" već su dobili pravo po kome je pristup trećih lica sprečen.

"Gasprom" ima još jednu šansu da izbegne propise trećeg energetskog paketa EU, pojedinačnim dogovorima sa svakom zemljom po čijoj teritoriji će prolaziti "Južni tok" da tom cevovodu dodele specijalni status.

Međutim, čak i u slučaju da ministarstva za eneretiku svih tih zemalja odluče da je "Južni tok" deo evropske sirovinske infrastrukture, konačna odluka je u rukama Evropske komisije.

Ukoliko Evropa ne ratifikuje specijalni pravni status magistralnog gasovoda, Rusija će diversifikovati isporuke zemnog gasa, tako što će određenu količinu usmeriti u azijsko-pacifičku regiju, rekao je za agenciju RIA Novosti zamenik ruskog mnistra za energetiku Anatolij Janovski.

"Južni tok", planiran da smanji zavisnost Rusije od tranzita gasa preko teritorije Ukrajine, izgradiće se po dnu Crnog mora iz Rusije do Bugarske, a zatim će se granati u dva kraka. Jedan od njih vodiće preko Grčke na jug Italije, a drugi preko Srbije i Mađarske do Austrije.

"Gasprom" još nije odredio preciznu maršrutu , a ni Turska do sada nije dala dozvolu za postavljanje gasovoda u svojim teritorijalnim vodama.

Planirano je da "Južni tok" bude završen do 2015. godine, iako izgradnja još nije ni počela. Orijentaciona cena projekta gasovoda propusnih kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje je procenjena na 15,5 milijardi evra, od kojih 10,0 milijardi evra za podvodnu deonicu, a 5,5 milijardi za kopnenu.

U projektu izgradnje "Južnog toka" učestvuju "Gasprom", italijanska kompanija "Eni", francuska EDF i nemačka "Vinteršal".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image