• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija otkupljuje svu čistu energiju iz Srbi

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i italijanski ministar razvoja Paolo Romani potpisali su danas u Rimu sporazumom o energetskoj saradnji dve zemlje, kojim Vlada Italije garantuje da će otkupiti svu energiju iz obnovljivih izvora zajednički proizvedenu u Srbiji.

Sporazumom je predviđeno da Vlada Italije otkupi električnu energiju iz obnovljivih izvora za 155 evra po megavat času, što je jedna od najviših cena u Evropi.

Sporazum koji je potpisan u italijanskom ministarstvu ekonomskog razvoja omogućava da se sva proizvedena električna energija iz zajedničkih kapaciteta plaisra na italijansko tržište po cenama koje su značajno veće nego u Srbiji.

Taj sporazum će omogućiti EPS-u značajne finansijske dobitke, a građanima Srbije da ne plaćaju podsticajne tarife za proizvedenu obnovljivu energiju u Srbiji, što je inače praksa u svim zemljama Unije.

To je samo jedan u nizu energetskih sporazuma Italije i Srbije kojim se zaokružuje uspešna saradnja dve zemlje u oblasti energetike, a primenjivaće se na otkup energije proizvedene u hidroelektranama na srednjem toku Drine i na Ibru koje će zajednički graditi Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija "Seći energija".

Vrednost te direktne investicije prevazilazi milijardu evra, a čista struja koja se iz tih izvora proizvede prevoziće se preko Srbije i Crne Gore, pa podvodnim kablom Bar - Bari u Jadranskom moru - do Italije.

Na tom energetskom projektu, prema očekivanjima Ministarstva energetike, već u prvoj fazi uposloće se više od 500 ljudi.

Takođe, realizacijom te investicije Srbija će, prema očekivanju delegacije koja predstavlja zemlju u Rimu, izbiti na prvo mesto u regionu po instalisanim kapacitetima "čiste energije".

Mrkonjić je nakon potpisivanja sporazuma izjavio da je očigledno da Srbija ima veliku perspektivu u oblasti energetike.

"Tvrdim da je energetika naša najveća šansa", kazao je Mrkonjić Tanjugu.

"Svaka zajednički urađena hidroelektrana imaće taj značaj da sva struja ide u Italiju i to je posao od milijardu evra, a pre svega za mašinsku i elektromašinsku industriju. Očekujemo da će te industrije živnuti", dodao je ministar.

Govoreći o drugom velikom projektu, takođe vrednom milijardu evra, Mrkonjić je istakao da EPS i italijanska kompanija "Edison" formiraju zajedničko preduzeće za izgradnju nove termoelektrane u Kolubari.

Po njegovim rečima, građani Srbije i država će od saradnje sa Italijom imati višestruku korist, koja se odnosi na povećanje sredstava koji će ići u budžet, smanjenje troškova građana u korišćenju električne energije, ali i zapošljavanju.

"Što je najvažnije projekat će dovesti do zapošljavanja čitavog niza ljudi na ovim razvojnim projektima. Ne treba zaboraviti da samo razvojni projekti zapošljavaju", podvukao je ministar.

On je dodao i da prve rezultate sporzuma potpisanog u Rimu, očekuje već do kraja godine.

U srpskoj delegaciji osim Mrkonjića su i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image