• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stopa nezaposlenosti oko 19 odsto?

Stopa nezaposlenosti u Srbiji trebalo bi da opadne na oko 19 odsto krajem ove godine, a nakon toga se očekuje njeno blago smanjivanje na oko 16 odsto do aprila 2015. godine.

To je pokazalo istraživanje u okviru EUNEKS projekta, koje je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) sprovela u saradnji sa EU.

Procena je da bi ukupan broj zaposlenih u 2011. godini trebalo da poraste za 1,88 odsto u odnosu na broj zaposlenih u 2010. godini.

Istraživanje tržišta rada, u okviru koga je anketirano oko 5.500 poslodavaca u Srbiji, pokazalo je da se najdinamičniji porast otvaranja novih radnih mesta očekuje u malim preduzećima koja zapošljavaju od 10 do 49 radnika, gde očekivana neto stopa kreiranja poslova iznosi 5,5 odsto.

Generator nove zaposlenosti u ovoj godini bio bi privatni sektor, sa neto stopom kreiranja poslova od 2,46 odsto, budući da u ovom sektoru radi i najveći broj zaposlenih.

Zapošljavanje treba očekivati u prerađivačkoj industriji građevinarstvu i ostalim uslugama, pokazalo je istraživanje u okviru EUNEKS projekta, koji je podrazumevao tehničku pomoć EU na unapređenju kapaciteta NSZ za upravljanje podacima, pravljenje prognoza, monitoring i evaluaciju tržišta rada u Srbiji.

Očekuje se i visoka stopa kreiranja novih poslova u sektoru zadružnog i mešovitog vlasništva od 2,48 odsto.

Anketa je pokazala i da su prisutne bitne razlike u neto stopama kreiranja novih poslova, ali da ohrabruju podaci da se ove godine u Vojvodini, Južnoj i Istočnoj Srbiji očekuje porast zaposlenih, kao rezultat većeg broja otvorenih od ugašenih poslova.

U južnoj i istočnoj Srbiji bio bi ostvaren neto rast zaposlenosti od 2,94 odsto i 2,81 odsto što je više od nacionalnog proseka od 2,26 odsto.

U Beogradskom regionu, regionu Šumadije i Zapadne Srbiji procenjene neto stope kreiranja poslova iznosile bi 2,10 odsto i 1,38 odsto.

Anketa je pokazala i da preduzeća u ovoj godini planiraju da zaposle veoma mali broj osoba sa invaliditetom, i to uglavnom sa srednjim stepenom stručne spreme.

U okviru projekta, analizirani su i efekti tri aktivne mere koje sprovodi NSZ - obuke, subvencije i klubove za traženje posla, a rezultati su pokazali da je najveća stopa zaposlenosti od 59,26 odsto zabeležena kod subvencija za otvaranje novih radnih mesta, zatim po uspešnosti sledi Klub za traženje posla sa 33,67 odsto i na kraju obuke za tržište rada sa procentnom uspešnosti od 25,06 odsto.

Na završnoj konferenciji EUNES projekta, direktor NSZ Dejan Jovanović istakao je da je uveren da će njegova primena u praksi dovesti do smanjenja nezaposlenosti i povećanja efikasnosti mera koje sprovodi služba.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, registrovana nezaposlenost u Srbiji u avgustu je dostigla 27,34 odsto, a broj zaposlenih smanjen je za 1,2 odsto u odnosu na isti mesec lane.

Pomoćnica ministra ekonomije Ljiljana Džuver ocenila je da su dva rezultata ovog projekta posebno značajna - napravljen je sistem za upravljanje informacijama o tržištu rada i uspostavljen sistem za monitoring mera politike zapošljavanja.

Kako je istakla, Nacionalna služba za zapošljavanje je u okviru ovog projekta, vrednog više od milion evra, dobila i neophodan softver, opremu i obuku svojih zaposlenih, te će ubuduće sama moći da sprovodi ova istraživanja.

Ona je izrazila uverenje i da će, zahvaljujući ovom projektu, sredstva iz budžeta koja se koriste za politiku zapošljavanja biti iskorišćena na najbolji način.

Hoze Gomez Gomez iz Delegacije EU u Srbiji najavio je nastavak podrške EU na unapređenju politike zapošljavanja, i finansiranje novog tvining projekta vrednog 3,5 miliona evra.

"EU je spremna da nastavi sa pružanjem pomoći Srbiji u ovom sektoru jer je borba protiv nezaposlenosti prioritet i za Srbiju, ali i za EU i njene građane", ukazao je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image