• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve radnike traže poslodavci u Srbiji?

Poslodavci u Srbiji traže radnike spremne na timski rad, voljne da uče i da se profesionalno usavršavaju, precizne, tačne i uslužne, pokazala je prva nacionalna anketa poslodavaca koju je finansirala EU.

Poslodavci prilikom zapošljavanja visoko vrednuju i radnike s kompjuterskim znanjem i poznavaoce više jezika, pokazala je anketa kojom je obuhvaćeno više od 4.000 poslodavaca.

Kako je preneo EurAktiv, anketa je pokazala da je poželjno da zaposleni poseduju različite vrste dozvola, posebno znanje iz oblasti zaštite na radu, zaštite životne sredine i ekologije.

Najčešći razlozi zbog kojih poslodavci ne mogu da nađu radnike sa željenim osobinama jesu manjak traženih kadrova, nedostatak adekvatnog znanja i veština i nedostatak radnog iskustva.

To je posebno veliki problem za privatne firme iz oblasti trgovine, građevinske i prerađivačke industrije, koje imaju do 50 zaposlenih i u privatnom su vlasništvu, navodi se u analizi rezultata ankete.

Anketa je pokazala da su za dodatno usavršavanje svojih radnika najzainteresovanija mala preduzeća.

Prema oceni poslodavaca u Srbiji, obuka je najpotrebnija radnicima sa završena tri i četiri razreda srednje škole, ali i onima sa fakultetom.

Anketa je takođe ukazala da su u najvećem riziku da ostanu bez posla izloženi zaposleni sa srednjom stručnom spremom, dok će se tražnja za menadžerima u ovoj godini značajno smanjiti.

Prema prognozama ankete, među zanimanjima za kojima će u 2011. biti pojačana tražnja jesu drvoprerađivači, metaloprerađivači, tekstilni radnici, mesari, elektrotehničari, elektroenergetski tehnolozi i prehrambeni tehnolozi.

Anketa je deo projekta Tehnička podrška za unapređenje kapaciteta Nacionalne službe za zapošljavanje za upravljanje podacima, prognoziranje, monitoring i evaluaciju (EUNES projekat).

Nacionalna služba za zapošljavanje ubuduće će jednom godišnje raditi anketu poslodavaca na osnovu koje će moći da izvede prognoze o trendovima na tržištu rada i efektima aktivnih mera zapošljavanja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image