• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kojim granama vas čekaju poslovi

Najpovoljnije tendencije zapošljavanja usled pretpostavljenog rasta obima aktivnosti očekuju preduzeća u sektorima poljoprivrede, građevinarstva, saobraćaja, komunikacije i turizma u Srbiji.

Ovo je rezultat ankete koja je obuhvatila oko 5.500 poslodavaca u Srbiji, a sprovedena je tokom 2011. u okviru EUNEKS projekta, koji je podrazumevao tehničku pomoć Evropske unije (EU) na unapređenju kapaciteta Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za upravljanje podacima, pravljenje prognoza, monitoring i evaluaciju tržišta rada u Srbiji.

Istraživanje je u saradnji sa evropskim partnerima, sprovela NSZ.

U Beogradskom regionu se očekuje ukupno najveće smanjenje u sektorima poslovnih usluga, a najveće planirano smanjenje biće u sektoru trgovine.

U ostalim regionima, planirano ukupno smanjenje broja zaposlenih biće u sektoru prerađivačke industrije, pokazalo je istraživanje.

U regionu Vojvodine, Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije planirano ukupno povećanje očekuje se u sektoru prerađivačke industrije.

Najveće planirano povećanje očekuje se u trećem i četvrtom stepenu stručne spreme.

U odnosu na ukupno planirano povećanje broja zaposlenih, najveći broj zapošljavanja se očekuje kod srednjih preduzeća, dok se u odnosu na rast obima aktivnosti, najviše planiranih zapošljavanja očekuje kod malih preduzeća.

Kada se radi o potrebama poslodavaca za posebnim znanjima i veštinama, kod planiranog zapošljavanja najzastupljenije su sledeće karakteristike - spremnost za rad, preciznost, spremnost za učenjem i profesionalnim usavršavanjem, tačno i brzo zapažanje, kao i uslužnost, pokazalo je pomenuto istraživanje.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image